۱۰ دقیقه
جراحی آندوسکوپی سینوس

جراحی آندوسکوپی سینوس

آنچه می خوانید...

جراحی آندوسکوپی سینوس از روش های مورد استفاده در رفع مشکلات سینوس های بینی فرد است. به طور معمول، در این روش با استفاده از یک دوربین با کیفیت بالا که در داخل سوراخ های بینی فرد قرار می گیرد، مشکلات و بیماری های سینوس فرد درمان می گردد. بنابراین نیازی به برش خارجی ندارند. به طور کلی، جراحی آندوسکوپی سینوس برای افرادی با مشکلات مزمن سینوس که به درمان دارویی پاسخ نمی‌دهند در نظر گرفته شده است. علائم بیماری سینوسی ممکن است شامل درد صورت یا احساس پری، مشکل در تنفس از طریق بینی، بوی بد مداوم در بینی، ترشحات از بینی و گاهی سردرد می باشد. گاهی اوقات، مشکلات سینوسی ممکن است باعث گرفتگی صدا یا سرفه یا علائم مختلف دیگری شود، اما همه این مشکلات در صورت عدم وجود بیماری سینوسی نیز ممکن است رخ دهند. بنابراین تشخیص مشکل سینوس باید بر اساس ارزیابی پزشک شما باشد. در ادامه راجع به جراحی سینوس توضیحاتی ارائه شده است.

جراحی آندوسکوپی سینوس چیست؟

در اکثر افرادی که مشکلات سینوسی دارند، جراحی باز اندیکاسیون ندارد. اکثر افراد مبتلا به شکایات سینوس را می توان با موفقیت با استفاده از جراحی آندوسکوپی سینوس درمان کرد. بنابراین این جراحی در اکثر مواقع کاربرد دارد، مگر اینکه پزشک شما مشکلی را پیدا کند که به وضوح نیاز به مداخله جراحی دارد. در درمان بیماری های سینوس یک یا چند نوع درمان پزشکی برای اکثر مشکلات سینوسی استفاده می شود. در این روش از سوراخ های بینی داخل و مشکلات سینوس ها مرتفع می گردد.در مورد جراحی لوزه بیشتر بدانید.

هزینه جراحی آندوسکوپی سینوس

ساختار سینوس ها

سینوس ها در اطراف بینی و بالا و پشت چشم ها قرار دارند. این بخش ها وظیفه تمیز و مرطوب نگه داشتن مجرای تنفسی را بر عهده دارند. سینوس ها باعث بهبود حس بویایی شده و به بخشی از بافت های صورت اکسیژن رسانی می کنند. در واقع سینوس ها حفره های تو خالی درون اسکلت صورت هستند که ترشحات خود را درون حفره های بینی می ریزند. اگر این حفره ها دچار عفونت بشوند، آن را سینوزیت می نامند.

اگر سینوزیت کمتر از یک ماه فرد را درگیر کند به آن سینوزیت حاد می گویند و اگر بیشتر از ۳ ماه فرد را درگیر کند آن را سینوزیت مزمن می نامند. در صورت مراجعه به موقع به پزشک و پیگیری درمان می توان از ایجاد سینوزیت مزمن پیشگیری کرد. آندوسکوپی سینوس یکی از متداول ترین روش های درمانی سینوزیت مزمن است.

سینوزیت حاد

سینوزیت حاد معمولا بعد از سرماخوردگی طولانی تشخیص داده میشود. در این حالت ترشحات چرکی ، بوی بد دهان و گاهی دندان درد، احساس درد و فشار در صرت و سردرد مشاهده میشود. با مراجعه به پزشک و معاینه ساده ای توسط متخصص می توان سینوزیت حاد را تشخیص داد.

کاندیدای مناسب جراحی آندوسکوپی سینوس

جراحی آندوسکوپی سینوس معمولا در افراد مبتلا به مشکلات سینوس استفاده می شود، از جمله:

پولیپ بینی
• سینوزیت
• تومورهای بینی

جراحی آندوسکوپی چگونه انجام می شود؟

آندوسکوپی نوعی جراحی است که با کمترین میزان تهاجم انجام می شود. در این جراحی آندوسکوپ همراه با دوربینی در سر آن وارد بدن شده و از بخش های لازم تصویر برداری می کند. جراح می تواند این تصاویر را به طور زنده در مانیتور مشاهده کند و برای عمل جراحی و نحوه انجام آن تصمیم گیری کند.

از مزایای جراحی آندوسکوپی این است که بدون نیاز به برش در دهان یا صورت انجام می شود. این موضوع درد و عوارض جراحی ،همچنین دوران نقاهت را کاهش می دهد. برای تشخیص و جراحی مشکلات مربوط به مخاط و سینوس روش های تصویر برداری متداول مثل ام آر آی و یا سی تی اسکن قابل استفاده نیست. در این موارد عمل تشخیص و درمان با کمک آندوسکوپی انجام می شود.

در جراحی به روش آندوسکوپی همانطور که گفته شد برش ایجاد نمی شود و به جای آن آندوسکوپ از طریق بینی وارد می شود. در جراحی آندوسکوپی سینوس دستگاه های جراحی تنها نواحی سینوس را درگیر می کند و بر نواحی سالم اطراف آن اثری ندارد. این مسئله عوارض جراحی را به مقدار زیادی کاهش می دهد. در این حالت آندوسکوپ به همه بخش های سینوس دسترسی دارد و پزشک می تواند روی آن ها جراحی انجام دهد.

در جراحی آندوسکوپی با کمک دستگاه آندوسکوپ ترشحاتی که در سینوس ها انباشته شده است را تخلیه کرده و از این تریق به بهبود جریان هوا در مجاری تنفسی کمک می کند. بعد از تخلیه این ترشحات علائم بیماری سنوزیت کاهش میابد و بویایی بهبود پیدا می کند. در افرادی که به سینوزیت مزمن مبتلا هستند آندوسکوپی به کاهش عفونت های سینوزیت نیز کمک می کند.

درمانی های جایگزین

درمان‌های پزشکی برای مشکلات سینوسی در دسترس هستند و می‌توانند برای برخی افراد کاملاً موفق باشند. گزینه ها شامل استروئیدهای خوراکی و بینی، شستشو با آب نمک و در برخی شرایط آنتی بیوتیک است. در مورد جراحی بینی مردانه بیشتر بدانید.

مراقبت های قبل از جراحی سینوس

جراحی آندوسکوپی سینوس تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. شما باید قبل از جراحی ناشتا باشید و باید دستورالعمل های ارائه شده را به  درستی انجام دهید. اگر سؤال یا نگرانی دارید، لطفاً با متخصص بیهوشی، بستری در بیمارستان یا با دکتر بیاضیان تماس بگیرید.

روش جراحی

تحت بیهوشی عمومی، دکتر بیاضیان از یک دوربین با کیفیت بالا به نام آندوسکوپ برای ارزیابی و درمان سینوس های شما استفاده می کند. سینوس های درگیر باز می شوند و مسیرهای تخلیه پاک می شوند. پولیپ ها ممکن است برداشته شوند و مشکلات ساختاری اصلاح شوند. اکثر افراد پس از جراحی با کمترین درد و تراوش خفیف بینی بهوش می آیند.

در این جراحی ابتدا دستگاه میله ای شکل همراه با دوربینی در سر آن از طریق بینی وارد می شود. این دوربین تصاویر را با بزرگنمایی زیادی به پزشک نشان می دهد. جراح با مشاهده وضعیت سینوس ها می تواند برای ادامه جراحی تصمیم گیری کند. سپس با توجه به مشکلی در سینوس ها وجود دارد دستگاه بعدی برای تخلیه ترشحات مخاطی دارد میشود. این وسیله نیز به شکل لوله باریکی است که می تواند از سوراخ بینی عبور کند.

در صورت نیاز می توان با در این جراحی تیغه میانی و شاخک های بینی را نیز اصلاح نمود. این جراحی با بیهوشی عمومی انجام می شود و پس از آن فرد از بیمارستان مرخص می شود و نیازی به بستری در بیمارستان نیست. همچنین پیش از جراحی حساسیت های دارویی و سوابق بیماری فرد توسط جراح بررسی می شود.

مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی

در روز های پس از جراحی وجود خونریزی تا ۵ روز طبیعی است .در این مواقع با کمک دستمال بینی خود را پاک کرده و از فین کردن جدا خودداری کنید. معمولا پزشکان برای کنترل این خونریزی اسپری یا قطره فنیل افرین تجویز میکنند. در صورتی که این خونریزی طولانی مدت ادامه پیدا کرد حتما به بیمارستان مراجعه کنید. در مورد مراقبت های بعد از جراحی بینی بیشتر بدانید.

احساس درد پس از جراحی نیز طبیعی است و ممکن است تا مدتی این احساس درد و فشار همراه شما باشد. برای کنترل این درد می توانید از مسکن هایی با دوز پایین مثل استامینوفن استفاده کنید. وجود ترشحات و گرفتگی بینی نیز تا چند هفته بعد از جراحی طبیعی است. در معاینات بعد از جراحی روند بهبودی و علائم بررسی می شود ، بینی پاک شده و دارو های جدید تجویز میشود.

تا اولین مراجعه به پزشک لازم تا در خانه استراحت کنید و از قرار گرفتن در محیط های شلوغ و آلوده خودداری کنید. در زمان استراحت سر بیمار باید بالاتر از بدن قرار گیرد. اولین ویزیت بعد از جراحی حدود ۵ روز بعد از جراحی است.

بعد از جراحی از بلند کردن اجسام سنگین و زور زدن خود داری کنید. برای کاهش فشار به سینوس ها و نواحی جراحی شده بعد از جراحی با دهان باز عطسه یا سرفه کنید. اگر جراحی از بخیه های جذبی استفاده کرده باشد و لازم تا شست و شوی بینی از روز دوم پس از جراحی انجام شود. در این باره از جراح خود سوال کنید و درستورالعمل های بعدی پزشک را به درستی دنبال کنید. در صورت وجود هر علائمی در بینایی ویا سردرد های شدید فورا با پزشک خود تماس بگیرید و یا به بیمارستان مراجعه نمایید.

سایر مراقبت های بعد از جراحی

عمومی

  • در طول ۲ هفته اول پس از عمل ممکن است احساس خستگی و بی حالی کنید. بینی شما مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا احساس احتقان می کند. برای به حداکثر رساندن کیفیت جراحی:
  • به مدت ۲ هفته از خم شدن، بلند کردن یا فعالیت شدید خودداری کنید.
  • انجام کار سنگین، ورزش به مدت ۱۰ روز ممنوع می باشد.
  • از دوش آب گرم و حمام خودداری کنید زیرا باعث خونریزی بینی می شود.
  • اگر عطسه می کنید این کار را از طریق دهان باز انجام دهید
عوارض آندوسکوپی سینوس

وضعیت بدن

سعی کنید سر خود را تا حد امکان بالا نگه دارید تا خونریزی کاهش یابد. هنگام استراحت سر خود را بالا نگه دارید و در صورت امکان با ۲ بالش بخوابید. از خم شدن خودداری کنید.

  • خون ریزی
  • تراوش بینی در ۲۴ ساعت اول طبیعی است که هر روز به نصف کاهش می یابد. خونریزی جزئی برای ۳-۴ روز انتظار می رود.
  • اگر در مورد میزان خونریزی نگران هستید، حتما با پزشک تماس بگیرید. خونریزی عمده نادر است اما می تواند رخ دهد و معمولاً بسیار زیاد است. اگر این اتفاق افتاد به نزدیکترین بخش اورژانس مراجعه کنید یا با آمبولانس تماس بگیرید.

رژیم غذایی

هیچ محدودیتی در رژیم غذایی وجود ندارد. یک رژیم غذایی خنک در چند روز اول به کاهش خونریزی کمک می کند.

عوارض جراحی آندوسکوپی سینوس

جراحی آندوسکوپی سینوس خطرات زیر را به همراه دارد، از جمله:

  • درد
  • خون ریزی
  • عفونت
  • جای زخم
  • عدم رفع علائم
  • خطرات خاص جراحی سینوس عبارتند از:
  • خونریزی قابل توجه
  • از دست دادن چشایی و بویایی
  • آسیب چشم
  • نشت مایع مغزی نخاعی

شایان ذکر است که در صورت انجام جراحی توسط پزشک متخصص احتمال بروز این عوارض بسیار محدود می باشد.

تب پس از جراحی آندوسکوپی سینوس

معمولاً در ۲۴-۴۸ ساعت اول پس از عمل تب خفیف وجود دارد. لطفاً در صورت وجود تب مداوم بیشتر از ۳۸.۵ درجه، با مطب ما تماس بگیرید.

درد پس از جراحی آندوسکوپی سینوس

حداکثر ناراحتی در چند روز اول تا هفته بعد از جراحی رخ می دهد. ممکن است سردردهایی را تجربه کنید. بیماران اغلب ناراحتی خود را شبیه به سرماخوردگی توصیف می کنند. داروهای مسکن را طبق دستور مصرف کنید.

کبودی پس از جراحی آندوسکوپی سینوس

کبودی و تورم جزئی ممکن است در اطراف چشم ها و صورت ایجاد شود که ممکن است صبح ها آشکارتر باشد.

  • چه زمانی با دکتر تماس بگیریم
  • اگر تورم یا کبودی شدیدی دارید که در حال التیام نیست.
  • اگر درد مداوم دارید که با دارو تسکین نمی یابد.
  • دمای بالا بیش از ۳۸.۵ درجه سانتیگراد؛
  • خونریزی که پس از ۲۰ دقیقه از اعمال فشار ملایم به قسمت نرم بینی در حالت نشسته در وضعیت عمودی و سر خم شده به جلو فروکش نکرده است.
بهترین دکتر آندوسکوپی سینوس

داروها پس از جراحی آندوسکوپی سینوس

  • شستشوی بینی با آب نمک: روزانه ۴ بار بینی خود را شستشو دهید.
  • پاراستمول (پانادول): طبق دستورالعمل سازنده به طور منظم مصرف کنید تا درد پس از جراحی به حداقل برسد.
  • داروهای ضد درد: در صورت نیاز باید طبق تجویز مصرف شوند.
  • ترانگزامیک اسید: این دارو به کاهش تراوش از بینی کمک می کند. لطفا در صورت تجویز طبق دستور مصرف کنید
  • استروئیدها: در برخی موارد ممکن است پس از جراحی از استروئیدها استفاده شود. لطفا طبق دستور مصرف کنید.
  • آنتی بیوتیک ها: لطفاً در صورت تجویز طبق دستور مصرف کنید.

اقدامات در اولین ویزیت بعد از جراحی

هر گونه اسپلینت و پانسمان بینی در صورت استفاده در جراحی شما در این ویزیت برداشته می شود. بینی نیز با دوربین بررسی می شود و هرگونه لخته یا پوسته برای تسریع در بهبودی برداشته می شود.

هزینه درمان جراحی آندوسکوپی بینی

هزینه درمان جراحی آندوسکوپی بینی بسته به تشخیص پزشک و تخصص جراح گوش، حلق و بینی متفاوت می باشد. برای اطلاع از هزینه های دقیق باید تحت معاینه قرار بگیرید.

کلام آخر

جراحی آندوسکوپی سینوس جراحی است که به منظور درمان مشکلات سینوس، از طریق بینی انجام می شود. برای اینکه این جراحی به درستی و با حداقل عوارض انجام شود، ضروری است که توسط متخصص گوش، حلق و بینی انجام شود.

doctor-bayazian

mavaranet

فارغ التحصیل از دبیرستان علامه حلی تهران هستند و در کنکور سراسری با رتبه برتر در دکتری پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شدند. وی تخصص گوش و حلق و بینی خود را در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به پایان رساندند و دارای رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی، کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، فلوشیپ بیماری ها و جراحی خواب و بورد گوش، حلق و بینی اروپا هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *