درمان عفونت گوش میانی یا اوتیت سروز باید با معاینه ی گوش توسط پزشک و در صورت وجود حباب یا مایع در گوش انجام شود. سروز نوعی مایع است که داخل گوش میانی جمع می شود این مایع معمولا به صورت مخاط زرد رنگ می باشد. در این حالت عمکلرد شیپور استاش که لوله باریکی است که گوش میانی را به قسمت بالای حلق وصل می کند و فشار گوش داخلی را کنترل می کند، دچار اختلال می شود و مسدود می شود در نتیجه شیپور شنوایی قادر به تخلیه ی مایع به طور معمول نیست. در صورتی که هر یک از علائم عفونت گوش میانی مشاهده شود، ضروری است که به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه و در خصوص درمان اقدام شود.
دلایل درمان اوتیت سروز (عفونت گوش میانی)
عفونت گوش میانی منجر به ایجاد مشکلات و عوارض متعددی در بیماران می گردد. برخی از این عوارض بسیار جدی هستند لذا لازم است سریعا توسط متخصص مورد معاینه و درمان قرار بگیرید.
- بروز اختلال در شنوایی و یا شنیدن صدایی در سر
- کاهش و یا از دست دادن شنوایی
- ترشح مایعی زرد رنگ از گوش
- وجود التهاب در گوش میانی و حلق
- سرگیجه ی شدید
- حالت تهوع
- عدم تعادل در حدی که بیمار با کوچکترین حرکتی دچار سرگیجه شده و باعث زمین خوردن می شود.
- احساس سنگینی در سر
- تب
- دردگوش
- احساس پری در گوش
- وز وز گوش
- کاهش اشتها
درمان عفونت گوش میانی برای چه کسانی مناسب است؟
عفونت گوش میانی در بین کودکان زیر ۳ سال بسیار شایع می باشد و تقریبا ۸۰ درصد کودکان تا سن ۷ سالگی یک بار این عفونت را تجربه می کنند.با وجود اینکه بیشتر عفونت های گوش میانی بدون درمان بهبود می یابند اما عدم توجه و درمان این بیماری می تواند سبب اختلال شنوایی و یا از دست دادن همیشگی شنوایی شود و در مواردی بسیار نادر ممکن است عفونت به گوش داخلی ، مغز یا سایر بافت های مجاور منتشر شود که می تواند مغز و اعصاب را تحت تاثیر قرار دهد. لذا ضروری است در صورت مشاهده علائم عفونت گوش میانی، به پزشک متخصص مراجعه کرده و در خصوص درمان اقدام کنید.
انواع عفونت گوش قابل درمان
اوتیت سروز (عفونت گوش)به سه دسته ی اوتیت مدیا حاد ، اوتیت مدیا با افیوژن و اوتیت مدیا با افیوژن مزمن تقسیم بندی می شود. در مورد عوارض جراحی لوزه بیشتر بدانید.
- اوتیت سروز (عفونت گوش میانی)به سه دسته ی اوتیت مدیا حاد ، اوتیت مدیا با افیوژن و اوتیت مدیا با افیوژن مزمن تقسیم بندی می شود.
- پشت پرده ی گوش باقی بماند.
- اوتیت مدیا با افیوژن مزمن به این صورت می باشد که ممکن است مایع برای مدت طولانی در گوش باقی بماند.
درمان اوتیت سروز (عفونت گوش میانی )
همانطور که گفته شد یکی از علائم اوتیت سروز (عفونت گوش میانی ) در بزرگسالان بروز سرگیجه و حالت تهوع می باشد که ممکن است پزشک برای درمان، داروهایی همانند دیفن هیدرامین ، مکلیزین ، پرومتازین هیدروکلراید ، لورازپام و یا دیازپام را برای شما تجویز کند.
از دلایل بروز اوتیت سروز (عفونت گوش میانی )می توان به عفونت مزمن سینوسی و آلرژی و عدم درمان یا تکمیل نکردن دوره درمان اوتیت میانی چرکی میتوان اشاره کرد. در صورت داشتن هرگونه علائم فوق سریعا به پزشک مراجعه کرده و فرآیند درمان را به صورت کامل اجرا کنید . عفونت گوش میانی اگر درمان نشود سبب پارگی پرده گوش می شود و باعث می شود برای همیشه شنوایی خود را از دست دهید. بنابراین عفونت گوش را جدی گرفته و به متخصص مراجعه نمایید.در لیست زیر داروهایی که معمولا برای عفونت گوش میانی تجویز می شود قرار گرفته است:
- داروهای مسکن
- استامینوفن
- ایبوپروفن
- پزدوافدرین برای کاهش فشارگوش
- قطره گوش آنتی بیوتیک و استروئید
- هیدروکورتیزون
- آنتی بیوتیک های خوراکی برای عفونت گوش میانی و عفونت های شدید گوش خارجی
درمان خانگی عفونت گوش میانی
- استفاده از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن(ادویل) و استامینوفن (تیلنول)
- قرار دادن کمپرس گرم بر روی گوش دارای عفونت میانی
- استفاده از قطره های گیاهی گوش مانند زنجبیل ، درخت چای و روغن زیتون که سبب کاهش درد و التهاب می شود.
- استفاده از مکمل هایی مانند زینک و ویتامین ها درکاهش این عفونت موثر می باشد.
از آنجایی که اوتیت سروز (عفونت گوش میانی ) در صورتی که جدی گرفته نشود و به طور کامل درمان نشود خطرناک می باشد، بهتر است برای بهبود علائم هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و به درمان های طبیعی اکتفا نشود.
جراحی پرده گوش در اوتیت سروز (عفونت گوش میانی )
همانگونکه اشاره شد اوتیت سروز (عفونت گوش میانی )در صورتیکه به طور کامل درمان نشود، ممکن است سبب آسیب جدی به سیستم شنوایی و پارگی پرده ی گوش شود. فلذا در این موارد پزشک متخصص از طریق پیوند نسج برای ترمیم و یا جایگزینی پرده صماخ اقدام می کند. در صورتیکه که یکی از استخوانچه های گوش میانی دچار آسیب شده باشد ، پزشک از کاشت پروتز استفاده می کند. بهبود شنوایی حدودا سه ماه پس از جراحی گوش امکان پذیر می باشد. در مورد جراحی ترمیم و بازسازی گوش بیشتر بدانید.
انواع جراحی گوش میانی
- جراحی ماستوئیدکتومی
- جراحی تمپانوپلاستی
- جراحی میرنگوپلاستی
- جراحی اتوسکلروز گوش میانی
- جراحی عفونت گوش
- جراحی تمپانوماستوئیدکتومی
- جراحی VT گوش
- جراحی میرنگوتومی گوش
- جراحی سرطان گوش میانی
- جراحی تومورگلوموس ژوگولر
جراحی گوش میانی در کودکان
جراحی گوش میانی یکی از عمل های شایع در کودکان ۳ تا ۷ سال می باشد . در صورتی که درمان های دارویی برای برطرف کردن اوتیت مدیا افیوژن در بیمار پاسخ نداده باشد در مرحله ی آخر پزشک عمل جراحی را برای جلوگیری از بروز اختلال انجام می دهد. از جمله جراحی هایی که بر روی گوش کودکان انجام می شود می توان به میرنگوتومی ، عمل VT و تمپانوپلاستی اشاره کرد که در میان اینها عمل های میرنگوتومی و عمل VT از راه حل های مناسب برای باز کردن پرده گوش و خارج نمودن مایع عفونی می باشند.
طول درمان اوتیت سروز (عفونت گوش میانی)
طول درمان اوتیت سروز (عفونت گوش میانی ) حدود ۲ تا ۱۲ هفته می باشد . در صورتیکه مایع گوش میانی بیش از ۳ ماه بماند و درمان نشود باید موازین درمانی بیشتری توسط پزشک درنظر گرفته شود. به طور کلی عفونت گوش میانی در خط اول درمان با داروهایی که پزشک تجویز می کند درمان می شود. با این وجود اگر مایع پشت پرده گوش در عرض ۳ تا ۶ ماه برطرف نشد پزشک با قرار دادن یک لوله در گوش از طریق جراحی مایع را خارج می کند و در مواردی این عفونت برای برطرف شدن نیاز به جراحی دارد.
کلام آخر
عفونت گوش میانی وجود مایعی به صورت مخاط زرد رنگ در گوش گفته می شود که این عفونت در بین کودکان بسیار شایع می باشد.
سوالات متداول
اگر برای درمان عفونت گوش میانی آنتی بیوتیک تجویز می شود، مهم است که کودک شما دارو را طبق دستورالعمل (معمولاً برای پنج تا هفت روز) تمام کند. کودک شما حتی اگر بعد از یک یا دو روز بهتر به نظر می رسد لازم است به مصرف دارو ادامه دهد. گاهی ممکن است قطره گوش توسط پزشک تجویز شود.
آنتی بیوتیک ها دارویی هستند که توسط پزشک شما تجویز می شود. اگر با عفونت گوش ناشی از باکتری سروکار دارید، احتمالاً به آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت. آنها بهترین راه برای خلاص شدن سریع از عفونت باکتریایی و جلوگیری از گسترش آن به سایر قسمت های بدن هستند.
به طور معمول، به محض اینکه عفونت به طور کامل درمان شد، شنوایی شما به حالت عادی باز می گردد. برای اکثر عفونت های گوش، این یک تا دو هفته طول می کشد. موارد شدید یا مزمن ممکن است بیشتر طول بکشد. این مدت زمان از دو تا شش هفته متغیر می باشد.