صدای زنگ در گوش که بیشتر افراد آن را به عنوان صدای وزوز بیان میکنند ممکن است به صورتهای دیگری نیز شنیده شود مثلاً صدای غرش، سوت زدن، خش خش. صداهایی که در گوش شنیده میشود هیچ منبعی در بیرون نداشته بدین معنی که صدا فقط در سر شما میباشد و دیگران آن را نمیشنوند.صدای زنگ در گوش اختلالی است که باعث آزار بسیار برای بیماران میشود، این صدا گاهی اوقات مانع از شنیدن صداهای اطراف میشود و در طولانی مدت موجب استرس، اضطراب و افسردگی میشود.
زنگ زدن گوش چیست؟
شنیدن صدای زنگ ممکن است در یک گوش یا هر دو گوش باشد. این اختلال در هر سنی ممکن است ایجاد شود اما در افراد میانسال و مسن بیشتر شیوع دارد. صدای زنگ در گوش میتواند هم به صورت عینی باشد و هم ذهنی، عینی به وضعیتی گفته میشود که افراد نزدیک به شما نیز میتوانند این صداها را بشنوند، به عنوان مثال صداهایی که توسط رگهای خونی غیرطبیعی در داخل و اطراف گوش شما ایجاد میشود، در هنگام تپش قلب میتواند صداهایی را ایجاد نماید که ضربات حاصل از آن توسط دیگران (افرادی که در فاصلهی بسیار نزدیک شما قرار دارند) نیز شنیده شود، البته لازم به ذکر است که این وضعیت بسیار نادر میباشد اما صدای زنگ ذهنی (صدایی که فقط خود فرد آنها را میشنود) شایع میباشد. در مورد درمان سرطان گلو بیشتر بدانید.
دلایل شنیدن صدای زنگ در گوش
- آسیب وارد شده به گوش میانی یا داخلی یکی از دلایل اصلی شنیدن صدای زنگ در گوش است.
گوش میانی با دریافت امواج صوتی آنها را به گوش داخلی میفرستد و گوش داخلی تکانههای الکتریکی را به مغز منتقل مینماید. زمانی که مغز این سگنالها را دریافت نماید و به صدا تبدیل کند ما قادر خواهیم بود تا صداها را بشنویم. در صورت آسیب به گوش داخلی نحوه پردازش صدا نیز دستخوش اختلال و تغییر می شود. در مورد جراحی توده های گردنی بیشتر
- آسیب به پرده گوش یا استخوانهای ریز در گوش میانی نیز میتواند در انتقال صدا اختلال ایجاد نماید.
- وجود تومور یا تودههایی در گوش یا در روی عصب شنوایی نیز از دلایل شنیدن صدای زنگ در گوش میباشد.
- قرار گرفتن در معرض صداهای بلند برای مدت طولانی: به عنوان مثال افرادی که برای مدت طولانی از چکش، اره برقی یا سایر تجهیزات سنگین با صدای بلند و مداوم استفاده مینمایند در طولانی مدت مبتلا به اختلال صدای زنگ در گوش خواهند شد.
- گوش دادن به موسیقی با صدای بلند از طریق هدفون
- علائم موقتی از صدای زنگ در گوش در یک کنسرت پر صدا نیز ممکن است ایجاد شود.
- کاهش شنوایی با افزایش سن
- اسپاسم در عضلات گوش میانی
- بیماری منیر: اختلالی در گوش میانی که بر شنوایی و تعادل تاثیر میگذارد
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- صدمه به سر و گردن
- اختلال در مفصل گیجگاهی فکی که منجر به درد در فک و سر میشود
- انباشته شدن جرم در گوش
- استفاده از برخی داروها نیز ممکن است موجب آسیب به شنوایی شود، تعدادی از این داروها عبارتند از:
- دوزهای بالای آسپرین برای مدت طولانی
- داروهای ادرار آور مانند بوتامید
- داروهای ضد مالاریا مانند کلروکین
- برخی از آنتی بیوتیکها مانند اریترومایسین و جنتامایسین
- بعضی از داروهایی که در درمان سرطان تجویز میشوند مانند وین کریستین
تشخیص زنگ زدن گوش
ابتدا معاینه گوش و آزمایشهایی جهت سنجش شنوایی انجام میشود. در مرحلهی بعد تصویربرداریهای پزشکی مانند سی تی اسکن و ام آر آی جهت بررسی هرگونه ناهنجاری یا اختلال به گوش استفاده میشود. اختلالات عروقی، وجود هر گونه توده یا تومور و سایر ناهنجاریهای گوش میانی و داخلی توسط تصاویر سی تی اسکن و ام آر آی قابل بررسی میباشد. در مورد درمان عفونت گوش میانی بیشتر بدانید.
درمان زنگ زدن گوش
همان طور که پیشتر بیان کردیم برخی از بیماریها منجر به شنیدن صدای زنگ در گوش میشوند، بنابراین در اولین مرحله باید به درمان بیماریهای زمینهای که منجر به صدای زنگ در گوش میشود اقدام نمود. به عنوان مثال از بین بردن جرم گوش، درمان ناهنجاریهای عروق و یا تعویض داروهایی که منجر به ایجاد این اختلال شدهاند. روشهای درمانی دیگر شامل این موارد میشود:
- درمان دارویی: داروهایی مانند زاناکس، آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین در برخی از موارد میتواند موجب کاهش صداهای گوش شوند اما عوارض جانبی (مانند حالت تهوع، احساس خستگی، یبوست و تاری دید)، این داروها ممکن است برای برخی بیماران ناخوشایند باشد، همچنین دارودرمانی در بعضی از بیماران موثر نمیباشد.
- درمانهای خانگی: ایجاد صداهای آرامش بخش در منزل میتواند به کاهش صدای زنگ در گوش کمک کند.
- تغییر سبک زندگی:
– کاهش استرس یکی از مواردی است که میتواند صدای زنگ در گوش را کاهش دهد، هرچند که استرس نمیتواند باعث صدای زنگ در گوش شود اما میتواند باعث تشدید آن شود.
– از قرار گرفتن در معرض صداهای بلند خودداری نمائید، رعایت این نکته میتواند در کاهش شدت زنگ زدن گوش مفید باشد.
- سمعک و کاشت حلزون: تقویت صدا در افرادی که دچار مشکل شنوایی هستند میتواند در کاهش صدای زنگ و وزوز گوش موثر باشد.
هزینه درمان زنگ زدن گوش
هزینه درمان زنگ زدن گوش بسته به شدت بیماری، دلیل بیماری، درمان تجویزی، مدت زمان درمان، تست های لازم برای تشخیص و تخصص پزشک متفاوت می باشد. برای اطلاع دقیق از هزینه ها باید به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید و مورد معاینه قرار بگیرید. در مورد کاهش شنوایی بیشتر بدانید.
کلام آخر
زنگ زدن گوش عارضه آزار دهنده ایی است که در برخی افراد که معمولا مسن هستند اتفاق می افتد. عوارض این بیماری زندگی افراد را واقعا مختل می کند. اما امروزه این بیماری به خوبی قابل درمان و کنترل می باشد. کافی است که به یک متخصص گوش، حلق و بینی ماهر مراجعه و مشکل خود را با وی در میان بگذارید.