شکاف لب و کام

شکاف کام و لب

آنچه می خوانید...

شاید شما هم نوزادانی را که با شکاف کام و لب به دنیا آمده اند مشاهده کرده باشید. این نقایص مادرزادی معمولا “لب شکری” نامیده می شوند. اگر به دنبال مطالعه مطالب بیشتری درباره این ضایعه مادرزادی هستید می توانید همه مطالب مرتبط را همراه با تصاویر و ویدئو های مرتبط در این مقاله مشاهده کنید. پس در ادامه با ما همراه باشید.

شکاف لب و شکاف کام، نقایص مادرزادی هستند که زمانی رخ می‌دهند که لب یا دهان کودک در دوران بارداری به درستی شکل نگرفته باشد.

لب-شکری-1 دکتر بیاضیان
شکاف لب

شکاف لب چیست ؟

لبها بین هفته های چهارم و هفتم بارداری تشکیل می شوند. شکاف لب در صورتی اتفاق می افتد که بافت تشکیل دهنده لب قبل از تولد به طور کامل به هم نپیوندد. این امر باعث ایجاد یک شکاف در لب بالایی می شود.

شکاف لب میتواند کوچک و یا بزرگ باشد به طوری که لب فوقانی و بینی را به هم وصل کند.

شکاف لب می تواند در یک سمت یا هر دو طرف یا وسط لب باشد. کودکان مبتلا به شکاف لب ممکن است شکاف کام نیز داشته باشند.

شکاف کام چیست ؟

سقف دهان (کام) بین هفته های ششم و نهم بارداری تشکیل می شود. اگر بافتی که سقف دهان را تشکیل می دهد در دوران بارداری به طور کامل به هم نپیوندد، شکاف کام اتفاق می افتد. برای برخی از نوزادان، هر دو قسمت جلو و پشت کام و برای سایر نوزادان، تنها بخشی از کام باز است.

شکاف کام

کودکان با شکاف کام، بیشتر مستعد دندان‌های اضافه، بدشکل یا جابجا شده‌اند که نیاز به درمان‌های دندانی و ارتودنسی دارند.


انواع لب شکری

شکاف کام در سقف دهان مشخص می شود و شکاف لب لب تا حد فاصل بینی را درگیر می کند. در بیشتر افراد دارای شکاف لب شکاف کام نیز مشاهده می شود. این شکاف می تواند در یک سمت لب و یا هر دو طرف باشد.

لب شکفته علاوه بر لب شکری با عنوان های لب چاک ، کفیده لب ، سه لنج  ، چهار لب ، شکافته لب و نام های دیگر شناخته شده است. این بیماری مادرزادی قسمتهای مختلف دهان را درگیر می کند و تنها در ظاهر لب ها مشخص نمی شود. لب شکافته می تواند کام (سقف دهان ) را نیز درگیر کرده و اثر خود را در این قسمت نیز نمایان کند.  لب شکری می تواند در سه نوع زیر دسته بندی شود.

انواع لب شکری

تشخیص

شکاف دهانی، به خصوص شکاف لب با یا بدون شکاف کام، در دوران بارداری با سونوگرافی معمول قابل تشخیص است. همچنین می توان آنها را پس از تولد نوزاد، تشخیص داد. با این حال، گاهی اوقات انواع خاصی از شکاف کام (به عنوان مثال، شکاف کام زیر مخاطی) ممکن است تا اواخر زندگی تشخیص داده نشود.

شکاف کام زیر مخاطی به صورت بازشدگی کام نمودار میشود و بوسیله مخاط دهان پوشانده میگردد، شکاف کام زیر مخاطی روی زبان کوچک هم تاثیر نهاده و در اغلب نمونه ها زبان کوچک دوشاخه قابل ملاحظه است.

تشخیص شکاف کام و لب

تشخیص لب شکری پیش از تولد

معمولا در سونوگرافی و غربالگری های پیش از تولد می توان بسیاری از مشکلات جنین را تشخیص داد. در سونوگرافی های دوران بارداری در صورت بررسی و کافی و مهارت سونوگرافیست می توان شکاف لب را تشخیص داد.

ویدیوهای دکتر بیاضیان

دلایل و عوامل بروز این عارضه

علل ایجاد شکاف دهان در میان اکثر نوزادان ناشناخته است. برخی از کودکان به دلیل تغییر در ژن هایشان دچار شکاف لب یا کام می شوند. تصور بر اینست که شکاف کام و لب به دلیل ترکیبی از ژن‌ها و عوامل دیگر، مانند عواملی که مادر در محیط اطراف خود با آنها در تماس است، تغذیه مادر، یا داروهای خاصی که در دوران بارداری استفاده می‌کند، ایجاد می‌شود.

مراکز مدیریت و پیشگیری بیماری (CDC)نیز همچون بسیاری از خانواده‌های کودکان مبتلا به نقص مادرزادی می‌خواهد علت آن‌ را کشف کند. درک عواملی که در میان نوزادان مبتلا به نقص مادرزادی شایع‌تر است، به ما کمک می‌کند تا با دانستن علل آن به پیشگیری و کنترل بیماریهای نقص مادرزادی بپردازیم.

اخیراً، مراکز مدیریت و پیشگیری بیماریها(CDC)، یافته‌های مهمی را از مطالعات تحقیقاتی در مورد برخی از عواملی که احتمال تولد نوزاد مبتلا به شکاف دهانی صورت را افزایش می‌دهند گزارش کرده است:

مصرف سیگار در بارداری

سوء مصرف برخی مخدر ها و حتی تماس با برخی مواد همچون کوکائین و الکل می تواند باعث این تغییرات شده و در نهایت نوزاد مبتلا به شکاف کام به دنیا آید. در لب شکری در اثر به نرسیدن و عدم تکامل رشد در سقف دهان قسمت های چپ و راست کام به هم نمی رسند و شکافی بین آن ایجاد می شود. زنانی که در دوران بارداری سیگار می کشند، بیشتر از زنانی که سیگار نمی کشند، نوزادی با شکاف دهان و صورت به دنیا می آورند.


لب و کام شکافته یکی از بیماری های مادرزادی است که به دلیل نقصی در کروموزوم ایکس ایجاد می شود. این نقص می تواند به صورت ارثی در ژن های مادر یا پدر باشد و به فرزندان منتقل شود و یا تاثیر برخی عوامل محیطی بر کروموزوم ایکس در دوران بارداری باشد.

آمار ها نشان می دهد حدود ۲۰ درصد از نوزادانی با کام لب شکافته عامل وراثت موثر است و مابقی به دلیل جهش ها و مشکلات ژنتیکی است که در دوران بارداری رخ داده است.

شکاف کام و لب مادرزادی

مصرف دارو در بارداری

استفاده از برخی داروها – زنانی که از داروهای خاصی برای درمان صرع مانند توپیرامات یا اسید والپروئیک در سه ماهه اول بارداری (۳ ماه اول) استفاده می‌کنند، خطر ابتلا به نوزادی با شکاف لب با یا بدون شکاف کام را افزایش می‌دهند. در مقایسه با زنانی که این داروها را مصرف نکردند.

افزون بر موارد گفته شده کمبود فولیک اسید تاثیر بسیار زیادی در احتمال ابتلا به شکاف کام و لب دارد. مصرف ویتامین آ نیز در کاهش احتمال ابتلا مفید خواهد بود.


زنان مبتلا به دیابت که قبل از بارداری تشخیص داده شده است، در مقایسه با زنانی که دیابت نداشتند، در معرض خطر بیشتری برای داشتن فرزندی با شکاف لب با یا بدون شکاف کام هستند. دیابت و عدم کنترل و نظارت کافی مارد بر میزان قند خون و انسولین خون در بارداری می تواند اثرات زیادی بر جنین داشته باشد و حتی عاملی برا یجهش های ژنی باشد.

دیابت بارداری

چه مشکلاتی به واسطه شکاف لب و یا کام به وجود می آید؟

کودکان مبتلا به شکاف لب با یا بدون شکاف کام ، و یا شکاف کام به تنهایی اغلب در تغذیه و صحبت واضح مشکل دارند، حتی ممکن است دچار عفونت گوش شوند. همچنین ممکن است مشکلات شنوایی و مشکلات دندانی در آنان بروز پیدا کند.

مشکلات بلع بعلت باز بودن کام، سبب میشوند که غذا و مایعات از دهان به داخل بینی برگردند. کودکان مبتلا به شکاف کام ممکن است نیاز به استفاده از کام مصنوعی داشته باشند تا به آنها کمک کند به درستی غذا بخورند و اطمینان حاصل کنند که تا زمان جراحی، تغذیه کافی دریافت کرده اند.

کودکان مبتلا به شکاف کام بیشتر در معرض خطر عفونت گوش هستند زیرا بیشتر مستعد تجمع مایع در گوش میانی می باشند. در صورت عدم درمان، عفونت گوش می تواند باعث کاهش شنوایی شود. برای جلوگیری از این اتفاق، کودکان مبتلا به شکاف کام معمولاً به لوله‌های مخصوصی نیاز دارند که برای کمک به تخلیه مایعات در پرده گوش قرار داده شود و شنوایی آنها باید سالی یک بار بررسی و معاینه شود.

عوارض شکاف کام و لب
کودک مبتلا به لب شکری

کودکان مبتلا به شکاف لب یا شکاف کام نیز ممکن است در صحبت کردن مشکل داشته باشند و صدای این کودکان به خوبی منتقل نشود، صدای آنان ممکن است حالت تو دماغی داشته باشد. همه کودکان این مشکلات را ندارند و ممکن است جراحی برای برخی از کودکان این مشکلات را به طور کامل برطرف کند. برای برخی دیگر، یک پزشک خاص به نام گفتار درمانگر به کودک برای حل مشکلات گفتاری کمک می کند.

مدیریت و درمان

خدمات و درمان برای کودکان مبتلا به شکاف دهان می تواند بسته به شدت شکاف متفاوت باشد. سن و نیازهای کودک، وجود سندرم های همراه یا سایر نقایص مادرزادی یا هر دو.

درمان شکاف کام و لب

جراحی برای ترمیم شکاف لب معمولاً در چند ماه اول تولد کودک اتفاق می افتد و توصیه می شود که در ۱۲ ماه اول آن را انجام داد و از به تعویق انداختن آن بپرهیزید. جراحی می تواند ظاهر صورت کودک را ترمیم و بهبود ببخشد و همچنین ممکن است تنفس، شنوایی وگفتار کودک را درمان کند. کودکانی که با شکاف دهان به دنیا می آیند ممکن است به انواع دیگر درمان ها مانند ارتودنسی یا گفتار درمانی نیاز داشته باشند.

 اکثر کودکان مبتلا به شکاف دهان در صورت درمان، بهبود می یابند و زندگی سالم و نرمالی خواهند داشت. برخی از کودکان مبتلا به شکاف دهانی اگر نگران تفاوت های آشکار بین خود و سایر کودکان باشند، ممکن است دچار اختلال اعتماد به نفس شوند.


درمان شکاف کام و لب

لب شکری و شکاف کام در واقع شایع ترین اختلال و نقص مادرزادی است. برای درمان این نقص لازم است جراحان و متخصصان در شاخه های مختلفی با هم همکارش کنند. درمان این اختلال نیز امر زمان بری است که باید در برابر آن صبور بود و مراحل درمان را یکی پس از دیگری طی نمود.

برای مشاهده ویدئو های بیشتر از دکتر بیاضیان کانال آپارات را دنبال کنید.

آپارات دکتر بیاضیان

مراحل درمان

تعداد نوزادانی که با شکاف لب و کام به دنیا می آیند:

  • از هر ۱۶۰۰ نوزاد، ۱ نوزاد با شکاف لب همراه با شکاف کام در ایالات متحده امریکا متولد می شود.
  • از هر ۲۸۰۰ نوزاد، ۱ نوزاد با شکاف لب بدون شکاف کام در ایالات متحده امریکا متولد می شود.
  • از هر ۱۷۰۰ نوزاد، حدود ۱ نوزاد با شکاف کام در ایالات متحده امریکا متولد می شود.

جراحی شکاف لب

اولین جراحی که انجام می شود مربوط به جراحی ترمیم لب و زیر بینی است . این جراحی در جهت بستن شکاف در لب انجام می شود و در بهبود تکلم کودک نیز موثر است. جراحی ترمیمی را معمولا از ۳ ماهگی توان انجام داد . در این جراحی شکاف از دهان تا بینی ایجاد می شود و سپس جراحی انجام میشود.

در این جراحی ترمیمی لازم است جزئیات در نظر گرفته شود و جراحی با ظرافت بالایی انجام شود. جراح باید اصلاح و ترمیم خط لب و گودی وسط لب و کف سوراخ بینی  را در نظر داشته باشد. همچنین و اصلاح و بازسازی عضلات حلقوی دور لب نیز بر عهده جراح است.

مراحل جراحی شکاف لب و کام

در این جراحی جهت و عملکرد ماهیچه های اطراف لب باید به طور کلی اصلاح شود و در سوی درست ترمیم شود تا تکلم و حرکات مختلف دهان و لب ممکن باشد . پس از ترمیم ماهیچه ها  ، ماهیچه ، پوست و لب روی شکاف کشیده شده و آن را می بندد.

یکی دیگر از مشکلاتی که کودکان با شکاف لب و دهان به آن دچار هستند بدشکلی سوراخ بینی است که طی این جراحی ترمیم و بازسازی آن صورت می گیرد.

اولین جراحی که جراحی ترمیم شکاف لب است حدود ۲ ساعت طول می کشد. این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام شده . پس از جراحی کودک حدود ۲ تا ۳ روز بستری شده و پس از ان مرخص می شود. ویدئو مراحل جراحی را در مقابل مشاهده نمایید.

یکی از سوالات پر تکرار درباره  اسکار پس از جراحی است . رد برش در جراحی شکاف لب بسیار کوچک و به صورت خط عمودی است که پس از جراحی و در سنین رشد با مصرف پماد و کرم های ضد اسکار کمرنگ تر شده و به طور کامل از بین می رود و یا تنها خط باریکی باقی می ماند. این جراحی معمولا توسط جراح پلاستیک یا جراح گوش و حلق و بینی انجام می شود.

اسکار پس از جراحی شکاف لب
نوزاد با شکاف کام و لب

نوزاد به دنیا آمده با شکام لب و کام از همان دوران کودکی و در حدود ۳ تا ۶ ماهگی تحت درمان قرار می گیرد. درمان شکاف لب و کام تا حدود سن ۱۸ سالگی ادامه می یابد. اگر چه در برخی موارد به جراحی های ترمیمی نیاز است.

در سنین ۱۶ تا ۱۸ سالگی وضعیت فرد مجدد بررسی می شود و در صورت نیاز جراحی بایمکس به منظور اصلاح فک و اکلوژن دندان ها انجام می شود.


جراحی ترمیم کام

پس از جراحی ترمیمی بینی نوبت به جراحی ترمیم کام است . در کودکان مبتلا به شکاف کام سقف دهان از جلو تا انتها به دو نیمه تقسیم شده است. در این جراحی نیز لازم است در دو طرف شکاف برشی ایجاد شده و دو سمت کام را به هم نزدیک کرده و شکاف را بپوشاند. با رشد کودک این بافت ها به هم جوش خورده و ترمیم خواهند شد. این جراحی در سن بالاتری و در حدو ۶ تا ۱۲ ماهگی کودک انجام می شود.

صحبت های دکتر غلامرضا بیاضیان جراح و متخصص گوش و حلق و بینی را درباره شکاف کام (در برنامه دکتر سلام )در ادامه مطلب مشاهده نمایید.

جراحی نرم کام را  را می توان همزمان با جراحی شکاف لب انجام داد. اما به طور کلی جراحی سخت کام را به زمانی که دندان های کودک رشد کرده موکول می کند. نرم کام بافت نرم تری در کم است و با ترمیم آن تکلم و غذا خوردن برای کودک بسیار ساده تر می شود.

اما سخت کام بخش استخوانی تر است . شرایط جراحی شکاف کام نیز همانند جراحی ترمیم لب است و حدود ۱ تا ۲ ساعت به طول می انجامد. البته جراحی های مربوط کام در این جا محدود نمی شود و با ادامه رشد و بزرگ تر شدن کودک ممکن است به جراحی های دیگری نیاز باشد.

سوشال مدیا دکتر بیاضیان

جراحی های فک

یکی از مشکلاتی که شکاف کام برای کودکان ایجاد می کند مشکلات فکی و نامرتبی در رشد دندان هاست که می تواند در تکلم و جویدن و حتی در ظاهر صورت موثر باشد. مرحله بعدی درمان های شکاف لب و کام مربوط به جراحی فک و اصلاحات مربط به فک و دندان هاست .

شکاف کام در کودکان باعث کاهش قوس دندانی می شود که برای اصلاح آن به پیوند استخوان نیاز است.

جراحی فک

این جراحی معمولا بعد از رشد دندان های شیری و در سنین ۶ تا ۸ سالگی انجام می شود. در بیشتر افراد این جراحی ضروری به نظر می رسد. استخوان لازم برای پیوند به فک در این جراحی از استخوان بالای ران برداشته می شود . پس از جراحی نیز به منظور افزایش قوس دندانی و ایجاد فاصله مناسب میان دندان ها لازم است تا حدود ۶ ماه تا یک سال از وسیع کننده های دهانی استفاده شود.

ارتودنسی

 پس از رشد دندان های دائمی درمان با ارتودنسی ثابت آغاز می شود. براکت های ارتودنسی ثابت فاصله میان دندان ها و موقعیت آن را اصلاح می کنند.

در نهایت جراحی برش استخوان آخرین جراحی لازم است که در حدود ۱۸ سالگی انجام می شود. جراحی استئوتومی یا برش استخوان نیز به منظور اصلاح قوس دندانی انجام می شود.

ارتودنسی

مشکلات شنوایی در کودکان مبتلا به شکاف کام و لب

درمان مشکلات شنوایی

مشکلات شنوایی یکی دیگر از مشکلاتی است که شکاف کام ایجاد می کند. به دلیل اتصال ماهیچه های سقف دهان به گوش میانی احتمال تجمع مایعات در داخل گوش وجود دارد . این مسئله شنوایی در این کوکان را با مشکل مواجه می کند. ممکن است با جراحی های ترمیمی شکاف کام این مسئله نیز بهبود یابد

اما در صورم عدم بهبودی می توان با جراحی کوچکی لوله پلاستیکی در گوش جایگذاری کرد تا به تخلیه مایعات درون گوش کمک کند. در مواردی استفاده از وسلیه های کمکی برای شنوایی نیز موثر است. درباره جراحی آندوسکوپی سینوس بخوانید.


آمار ها نشان می دهد که از هر ۱۰۰۰ نوزاد تنها ۲۰ نوزاد به شکاف کام مبتلا هستند که یک سوم این تعداد تنها شکاف لب و ۵۰ درصد مابقی شکاف لب و کام را همزمان دارند. شیوع شکام کام و لب هم در دختران هم در پسران شایع است . البته شکاف لب در دختران بیشتر مشاهده می شود و شکاف لب و کام در پسران بیشتر مشاهده می شود.

گفتار درمانی

شکاف کام و لب با ایجاد تغییراتی در ساختار فک ، لب ها و کام باعث ایجاد اختلالاتی در تکلم می شود. با درمان شکاف کام این مشکلات گفتاری تا حدود زیادی بهبود میابد . در صورت عدم اصلاح گفتار به مراجعه به گفتار درمانگر و گذراندن جلسات گفتار درمانی نیاز است. پس از بررسی مشکل کودک تلاش برای رفع آن تظارت بر گفتار کودک ادامه میابد تا زمانی که مشکل کاملا بر طرف شود.

گفتار درمانی

در تعداد محدودی از کودکلن پس از جراحی ترمیم در هنگام صحبت کردن هوای بیشتری از بینی خارج می شود و تکلم حات تو دماغی پیدا می کند که در این موارد ممکن است نیاز به جراحی مجدد باشد.


عوارض شکاف لب و کام

شکاف در ناحیه دهان و بینی تغییرات زیادی ایجاد می کند و که در نتیجه آن بخشی از فعالیت های این اندام ها مختل می شود.برخی از این عوارض را در ادامه شرح می دهیم . البته در همه افراد این علائم مشاهده نمی شود و با توجه به گستردگی ناهنجاری می تواند یک یا چند مورد از عوارض گفته شده را به دنبال داشته باشد. درباره جراحی توده های گردنی بیشتر بخوانید.

تنفس

مشکلات تنفس در شکاف کام و لب

تغییر شکل در کام و لب ها و گاها ساختار بینی می تواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی برای کودک شود. درمان شکاف می تواند مشکلات تنفسی را نیز برطرف نماید. انجام جراحی و استفاده از پروتز های دهانی از جمله درمان های کمک کننده در تنفس بهتر است.

مشکلات شنوایی و عفونت گوش

در اغلب موارد مشکلات تنفسی در دستگاه تنفس فوقانی به مشکلات شنوایی منجر می شود. همانطور که در قسمت قبلی به آن اشاره شد شکاف لب و کام با تاثیر بر عملکرد شیپور استاش در گوش میانی باعث تجمع مایعات در این قسمت از گوش می شود و باعث کاهش شنوایی و گاها عفونت های گوش میانی می شود. متخصص گوش و حلق و بینی می تواند با دستگاه های وی تی یا گرومت به بهبود این مشکل کمک نماید.

شنوایی و شکاف کام

نامرتبی دندان ها

نا مرتبی دندان

شکاف کام در ترتیب رشد دندان ها تاثیر سوء دارد و دندان ها نامرتب رشد خواهند کرد. با رشد دندان ها انجام ارتودنسی می تواند به درمان این مورد نیز کمک کند. بهترین روش ارتودنسی که در مرتب کردن دندان ها در شکاف کام موثر است ارتودنسی ثابت است. با کمک انواع روش ها و دستگاه های ارتودنسی ناهنجاری های دندان ها در شکانم لب و کام تصحیح می شود.

تغذیه

با مشاهده ظاهر کودکان مبتلا به شکام لب و کام می توانید متوجه مشکلی که در تغذیه خواهند داشت بشوید.در طول درمان و انجام جراحی های لازم برای بهبود شکاف کام و لب ، متخصص تغذیه می تواند تکمیل کننده باشد. در نوزادی که هنوز درمان ویژه ای آغاز نشده است می توان با کمک دستگاه های ویژه ای تغذیه نوزاد انجام می شود.

تغذیه و شکاف کام و لب

مشکلات گفتاری

مشکلات گفتاری شکاف کام و لب

درکودکان مبتلا به شکاف لب و کام بدشکلی در لب ها و تغییر شکل کام وجود دارد. برای صحبت کردن علاوه بر زبان لب ها و دیواره های داخلی دهان نقش مهمی دارند. با انجام جراحی ترمیمی شکاف مشکل آناتومیک لب و دهان بهبود یافته و سپس با کمک گفتار درمان اختلالات گفتاری در کودکان بر طرف می شود.

اگر چه شیوع شکاف لب و کام در کشور ایران از کشور های سیاه پوست بیشتر است اما کم تر از تعداد کودکان متولد شده با شکاف کام در کشور های اروپایی است.

ملاحظات پیش از جراحی شکاف لب و کام

مورد دیگری که پیش ازاقدام به جراحی اهمیت دارد توجه به عدم ایجاد عفونت است. تب ، بیقراری، التهاب و یا وجود ترشح در اطراف شکاف حائز اهمیت است و باید پزشک و پرستاران را در جریان این موضوع قرار دهید. درباره جراحی لوزه بیشتر بخوانید.

بهتر است نوزاد مبتلا به شکاف لب و کام از شیرمادر تغذیه نماید. شیر مادر به نسبت شیر خشک مقوی تر است و البته کمتر غشای مخاطی را تحریک می کند. در نوزادان مبلا به شکاف کام احتمال برگشت شیر از از مری به راه هوایی وجود دارد. البته به دلیل وجود مشکلات ساختاری در دهان قدرت مکیدن نوزاد بسیار کاهش میابد و نوزاد مشکلات تغذیه ای پیدا می کند. برای درمان این مورد نیز با پزشک خود مشورت نمایید.

شیر مادر در نوزاد دارای شکاف کام

درگوشی با والدین

برخی والدین به دلیل وجود تفاوت ظاهری کودک به دلیل وجود شکاف کام مانع از حضور فرزند خود در اجتماع و میهمانی ها می شوند. اگرچه وجود شکاف کام فرزند برای والدین سخت و ناراحت کننده است اما پنهان کردن کودک راه کار مناسبی برای حل این مشکل نیست و تنها باعث کاهش اعتماد به نفس و منزوی شدن کودک می شود.

روانشناسی کودک مبتلا به شکاف کام

شکاف کام مسئله درمان شدنی است اما تا آن روز رفتار والدین با کودک مبتلا به شکاف کام اهمیت دارد. اگر والدین به دلیل نقص کودک بیش از اندازه به او اهمیت بدهند ممکن است کودک لوس و آسیب پذیر تربیت شود. همچنین این مسئله موجب حسادت سایر فرزندان خانواده نیز خواهد شد. به علاوه با وجود نقص ظاهری کودک باید در جامعه و همراه با همسالان خود باشد تا مراحل اجتماعی شدن و شخصیت کودک به درستی شکل بگیرد. برای اطلاعات بیشتر درباره ترمیم گوش کلیک کنید.

مراقبت های بعد از عمل

بعد از جراحی تا زمان ترمیم اولیه لب و کام بهتر است از فروبردن قاشق یا هر وسیله ای به دهان کودک خود داری شود . در  کودکانی که اسباب بازی های خود را وارد دهان می کنند باید مراقبت بیشتری انجام شود تا به بخیه های داخل دهان آسیب وارد نشود. تغذیه کودک در این زمان باید با کمک قطره چکان یا سرنگ انجام شود.

برای افزایش سرعت بهبودی از دستگاه بخور در اطراف کودک استفاده نمایید تا هوای اطراف او مرطوب گردد. برخی بازی ها همچون باد کردن بادکنک می تواند به بهبودی سریع تر پس از جراحی شکاف کام کمک نماید.

مراقبت های بعد از عمل شکاف کام و لب
ماوراطب دکتر بیاضیان

پس از جراحی سعی کنید کودک را از دست زدن یا آسیب زدن به بخیه ها و مناطق جراحی شدن باز دارید. پس از جراحی شکاف لب گریه کردن برای نوزاد و کودک آسیب زننده است و تا حد امکان سعی کنید از گریه کردن کودک پیشگیری نمایید. دارو های تجویز شده را سر موعد به کودک بدهید. درباره رینوپلاستی بیشتر بخوانید.

یکی دیگر از نکاتی که حتما با ید رعایت شود مراجعه و بررسی منظم گوش توسط متخصص گوش و حلق و بینی است تا از عفونت گوش و مشکلات دیگر پس از جراحی پیشگیری شود.

برای نوبت گرفتن از دکتر غلامرضا بیاضیان می توانید به سامانه ماوراطب مراجعه کنید.

سوالات متداول

در انتهای لازم است یادآوری شود اگرچه شکاف کام در نوزادی ظاهر نامطلوبی برای کودک ایجاد میکند اما نیاز به نگرانی نیست چراکه با انجام جراحی و روش های درمانی متنوع می توان شکاف لب و کام را درمان کرد و وضعیت کودک را به مقدار زیادی بهبود بخشید. اگرچه لازم است تا سنین نوجوانی کودک تحت درمان های مختلف و زیر نظر متخصصان باشد اما با وجود برطرف شدن مشکل ناشی از شکاف کام و لب جای امیدواری وجود دارد.

پس از خواندن این مقاله میتوانید بینک آن را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید. همچنین می توانید سوالات خود را در خصوص شکاف لب و کام و انواع بیماری های گوش، حلق و بینی در بخش نظرات سایت از دکتر غلامرضا بیاضیان متخصص گوش و حلق و بینی بپرسید.

doctor-bayazian

mavaranet

فارغ التحصیل از دبیرستان علامه حلی تهران هستند و در کنکور سراسری با رتبه برتر در دکتری پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شدند. وی تخصص گوش و حلق و بینی خود را در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به پایان رساندند و دارای رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی، کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، فلوشیپ بیماری ها و جراحی خواب و بورد گوش، حلق و بینی اروپا هستند.

5 Responses
  1. سلام آقای دکتر پسر من شکاف لب داشت ولی متاسفانه نتونستیم جراحی انجام بدیم الان سه سالش شده هنوز میشه برای جراحی اقدام کرد؟

  2. من شکاف کام و لب هر دو رو داشتم و تو بچگی جراحی کردم یکبار در ۱۲ ۱۳ سالگی ارتودنسی انجام دادم الان که ۱۷ ساله هستن دکتر گفتن مجدد باید ارتودنسی کنم .به نظرتون لازمه و یکبار کافی نیست؟

  3. اگر بچه اول شکاف کام داشته باشه چند درصد احتمال داره فرزندان دیگه که بعد از اون به دنیا میان شکاف کام داشته باشن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 مقاله جذاب دیگه برات آماده کردیم !
خرخر خواب در کودکان
لارنگومالاسی یا شلی حنجره