التهاب لوزه ها عفونت لوزه ها است. این بیماری بیشتر توسط ویروس ها ایجاد می شود، اما باکتری ها نیز می توانند منجر به عفونت لوزه ها شوند. شایع ترین عفونت باکتریایی توسط استرپتوکوک ایجاد می شود و معمولاً گلودرد استرپتوکوکی نامیده می شود. التهاب لوزه ها باعث می شود که لوزه ها ملتهب شوند که گاهی اوقات می تواند بسیار دردناک باشد. سایر علائم التهاب لوزه می تواند شامل تب، گلودرد، بوی بد دهان، ترشحات زرد رنگ از لوزه ها و غدد لنفاوی حساس در دو طرف گردن باشد. انواع مختلفی از لوزه وجود دارد – هر نوع را می توان با علائمی که عفونت ایجاد می کند شناسایی کرد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد درمان عفونت لوزه بدانید.
عفونت لوزه
لوزه ها گره های لنفی پشت حلق هستند که یکی از مکانیسم های دفاعی بدن محسوب می شوند و در تولید سلول های دفاعی بدن نقش دارند. اما گاهی مواقع لوزه ها به دلایل نامعلومی دچار عفونت می شوند و برای فرد مشکلاتی ایجاد می کنند . به عفونت لوزه ها التهاب لوزه نیز گفته می شود. التهاب لوزه ها و درمان آن موضوعی است که در این مقاله به آن می پردازیم.
التهاب لوزه یکی از مشکلات رایج در دوران کودکی است اگر چه عفونت لوزه می تواند در سنین مختلفی رخ دهد. از مهم ترین علائم عفونت لوزه ها می توان به تورم لوزه ، گلودرد و تب اشاره کرد. در مقاله بعدی می توانید درباره انواع بیماری های لوزه بخوانید.
علائم عفونت لوزه
عفونت لوزه با توجه به نوع آن می تواند علائم متفاوتی داشته باشد. عفونت لوزه می تواند از نوع حاد ، مزمن و عود کننده باشد و عامل باکتریایی یا ویروسی داشته باشد. درباره رینوپلاستی بخوانید.
از جمله علائم عفونت لوزه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- گلودرد و درد هنگام بلع
- بوی نامطبوع دهان
- تغییر صدا
- تب و لرز
- دل درد ، گوش درد ، سردرد
لوزه های قرمز و متورم گاها همراه با لکه های زرد یا سفید
افراد مبتلا به عفونت لوزه می تواند این علائم را از خفیف تا شدید داشته باشند.
انواع عفونت لوزه
التهاب لوزه ها در سنین کودکی بسیار رایج است و بیشتر کودکان عفونت لوزه ها را تجربه می کنند. این التهاب اگر در کمتر از ۱۰ روز برطرف شود التحاب حاد لوزه است. معمولا التهاب حاد لوزه نیاز به درمان های خیلی تخصصی ندارد اما به ندرت ممکن است نیاز به آنتی بیوتیک ها داشته باشد.
- تونسیلیت حاد یک دوره یک بار از لوزه است که در آن علائم بیمار ممکن است شامل تب، گلودرد، بوی بد دهان، بلع دشوار یا دردناک و غدد لنفاوی حساس باشد. این علائم معمولاً در عرض سه تا چهار روز از بین میروند، اما ممکن است با وجود مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک یا اجرای هر گونه درمان خانگی، تا دو هفته طول بکشد.
- لوزه عود کننده زمانی تشخیص داده می شود که بیمار چندین مورد لوزه حاد را در طول یک سال تجربه کند.
- لوزه مزمن وضعیتی است که در آن افراد علائم دائمی لوزه مانند گلودرد، بوی بد دهان، غدد لنفاوی مداوم را تجربه می کنند. این زمانی است که عفونت لوزه به سادگی برطرف نمی شود، صرف نظر از اینکه چه درمانی انجام شده است.
- آبسه پری لوزه ای شدیدترین شکل لوزه است. افرادی که از آبسه پری لوزه رنج می برند اغلب دارای گلودرد شدید، تب، آبریزش غیر قابل کنترل، بوی بد دهان و قفل شدن فک هستند. عفونت معمولاً به ناحیه پشت لوزه و به سمت گردن و قفسه سینه گسترش می یابد. این بافت ها به دلیل عفونت متورم می شوند و می توانند راه هوایی را مسدود کنند.
- همچنین ممکن است آبسه در گلو پاره شود. محتوای آبسه می تواند به داخل ریه ها رفته و باعث ذات الریه شود.
اگر عفونت لوزه ها بیشتر از این مدت به طول انجامد عفونت از نوع مزمن است و اگر عفونت پس از بهبودی چند بار در سال مجدد عود کند از نوع عود کننده است. عامل اصلی التهاب عود کننده لوزه ژنتیک شناخته می شود و به دلیل افزایش تجمع باکتری های داخل دهان رخ می دهد. عفونت عود کننده لوزه و عفونت مزمن آن برای درمان اغلب نیاز به جراحی دارند. عفونت مزمن در صورم عدم درمان می تواند سنگ لوزه را درون شکاف های لوزه به وجود آورد. اطلاعات کامل تر درباره جراحی اتوپلاستی را در مقاله دیگری بخوانید. ویدئو های دکتر بیاضیان درباره جراحی لوزه را در ادامه مشاهده نمایید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر چه برخی عفونت های لوزه به صورت خود به خود از بین می روند اما برخی دیگر ان نیاز به درمان های پزشکی دارند. عفونت لوزه اگر درمان نشود می تواند مشکلات جدی برای فرد ایجاد نماید. برای مثال ممکن است لوزه ها به علت عفونت به قدری متورم شوند که مجرای تنفسی را مسدود نمایند. در صورت بروز تب بالای ۳۹ درجه ، سفتی عضلانی و گلودردی که تسکین نیابد باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.
آیا عفونت لوزه مسری است؟
یکی از سوالات متداول که درباره عفونت لوزه پرسیده می شود درباره مسری بودن آن است که در پاسخ باید گفت بله در صورت عفونت لوزه از دو روز قبل احتمال سرایت بیماری به دیگران وجود دارد. این امکان تا پایان درمان کامل فرد وجود دارد و باید مراقبت های لازم را انجام دهید. در صورتی که فرد برای درمان التهاب لوزه از آنتی بیوتیک ها استفاده نماید احتمال انتقال بیماری کاهش میابد.
درباره غده تیروئید بیشتر بخوانید.
در صورت بروز التهاب لوزه بهتر است از رفتن به مکان های عمومی ( مدرسه ، دانشگاه ، محل کار و …) خودداری نمایید تا کاملا بهبود یابید. در صورتی که شما یا یکی از اعضای خانواده به التهاب لوزه مبتلا شد بهتر است بهداشت عمومی را رعایت نمایید. دست های خود را مرتب بشویید. برای پیشگیری از سرایت عفونت دستگیره و قسمت هایی که فرد آلوده با آن تماس داشته است را در صورت لزوم با الکل پاک نمایید.
اگر چه عفونت لوزه اغلب در کودکان مشاهده می شود اما این بیماری ممکن است در سنین بزرگسالی نیز افراد را درگیر نماید. یکی دیگر از سوالات متداول درباره درمان عفونت لوزه ها درباره جراحی لوزه در بزرگ سالی است. در مواردی که عفونت لوزه از نوع مزمن باشد و با مصرف آنتی بیوتیک و پنی سیلین بهبود نیابد فرد ناچار به جراحی است. این جراحی در افراد بزرگ سال می تواند سخت و دشوار تر از کودکان باشد. اما جای نگرانی ندارد چرا که پس از طی دوران نقاهت پس از جراحی فرد بهبود یافته می تواند به فعالیت های عادی و روزمره خود بازگردد.
درمان عفونت لوزه ها
عفونت لوزه ها معمولا عامل باکتریایی دارد و می توان با تزریق پنی سیلین و دیگر آنتی بیوتیک ها درمان کرد. در برخی افراد بدن نسبت به این دارو ها مقاوم است و با تزریق آن عفونت برطرف نمی شود. برخی عفونت های لوزه نیز به صورت تشدید شونده هستند که مدتی خوب شده و مجدد عود می کنند.
در این افراد معمولا پزشک جراحی و خارج کردن لوزه را پیشنهاد می کند. در گذشته که وظایف لوزه ها هنوز به درستی مشخص نبود در مواقع غیر ضروری نیز جراحی خارج کردن لوزه انجام می گرفت اما امروزه نقش مهم و تاثیر گذار لوزه ها در حفظ سلامت بدن مشخص شده است.
در مواردی که عفونت لوزه عامل ویروسی داشته باشد مصرف آنتی بیوتیک ها تاثیر چندانی ندارد . در این موارد می توان با غرغره کردن آب نمک و مراقبت و کنترل تب به بهبودی التهاب کمک نمود.
در کنار داروهای تجویز شده از سوی پزشک و درمان های تخصصی می توانید در خانه با رعایت نکات زیر در تسریع بهبودی موثر باشید. در این زمان لازم است به اندازه کافی استراحت نمایید. برای تغذیه بیشتر از غذای های نرم و آبکی استفاده کنید و آب و مایعات بیشتری را در برنامه غذایی خود بگذارید.
در هنگام عفونت لوزه ها مصرف آب همراه با غذا می تواند به بلع راحت تر کمک نماید. در صورت ابتلا به عفونت های لوزه سعی کنید هوای اطراف را مرطوب نگه دارید. استفاده از دستگاه بخور در اطراف فرد توصیه می شود. برای کاهش درد و التهاب مصرف ترکیب آبلیمو عسل همراه با چای و آب چه به صورت گرم و چه سرد می تواند مفید باشد.
چه کسانی به ورم لوزه مبتلا می شوند؟
اگرچه ورم لوزه اغلب در کودکان رخ می دهد، هر کسی ممکن است در معرض این عفونت قرار گیرد. برخی از افراد بیشتر از دیگران مستعد حملات مکرر لوزه هستند. التهاب لوزهها میتواند در افرادی که زمان زیادی را در مکانهایی با تراکم بالا سپری میکنند که انسانها در تماس نزدیک با یکدیگر هستند، مانند مدارس یا مهدکودکها شایع می باشد.
کلام آخر
در انتها می توانید سوالات خود را درباره انواع بیماری های گوش و حلق و بینی و جراحی های زیبایی بینی از دکتر غلامرضا بیاضیان در بخش نظرات سایت بپرسید.