دکتر غلامرضا بیاضیان / مقالات / علائم عفونت لوزه در کودکان
۶ دقیقه
علائم عفونت لوزه در کودکان

علائم عفونت لوزه در کودکان

آنچه می خوانید...

عفونت لوزه ها در کودکان می تواند باعث تورم لوزه شود. زمانی که لوزه ها توسط باکتری یا ویروسی آلوده شود عفونت لوزه رخ می دهد که به آن استرپ گلو نیز می گویند. در رابطه با وظایف لوزه ها لازم است بدانید لوزه ها بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند که در ساخت سلول های ایمنی بدن نقش موثر دارند.

در برخی مواقع سرماخوردگی می تواند عاملی برای بروز عفونت و التهاب لوزه ها در کودکان باشد. برای آشنایی بیشتر با التهاب لوزه ها و علائم آن در کودکان ادامه مطلب را بخوانید.

چرا لوزه ها دچار عفونت می شوند؟


دلایل مختلفی برای عفونت لوزه ها وجود دارد. لوزه ها ممکن است به دلیل عامل ویروسی یا باکتریایی دچار عفونت شوند. این مسئله به دلیل موقعیت لوزه ها نیز رخ می دهد. در واقع لوزه ها طرفین حلق ، اولین سد دفاعی بدن در برابر باکتری ها و میکروب های ورودی به دهان هستند.

این موقعیت لوزه ها در معرض بروز عفونت های باکتریایی و ویروسی قرار می دهد. البته با افزایش سن و پس از سن بلوغ به تدریج فعالیت لوزه ها محدود می شود و به ندرت ممکن است دچار عفونت و التهاب شود. نوعی باکتری به نام استرپتوکوک از اصلی ترین باکتری هایی است که باعث بروز تورم و عفونت لوزه در کودکان می شود.

علائم ورم لوزه ها در کودکان


اصلی ترین علامتی که در التهاب لوزه رخ می دهد احساس درد و ناراحتی در گلو و حلق است. به طوری که حتی قورت دادن بزاق برای کودک سخت و دشوار می شود. با تورم لوزه ها به صورت توده هایی در انتهای دهان قابل حس کردن هستند.

ممکن است بر روی لوزه ها لایه ای سفید یا زردرنگ مشاهده شود که در معاینات پزشک مشخص می شود. البته علائم جانبی دیگری نیز همراه با درد و ناراحتی حلق و گلو مشاهده می شود که بر اساس سن و وضعیت جسمانی کودک متفاوت است. به غلت مشکلات بلع با متورم شدن لوزه ها اشتهای کودک کاهش یافته و کودک کم غذا می شود. همچنین عفونت می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان نیز شود.

درد گوش نیز ممکن است همراه با التهاب لوزه پدیدار شود. بی حالی و بی حوصلگی همراه با درد های شکمی نیز در برخی موارد مشاهده می شود. درباره عفونت گوش در مقاله بعدی بخوانید.
در صورت مشاهده مشکلاتی نظیر خرخر خواب ، مشکلات بلع و بی اشتهایی غیر معمول در کودک و یا کم آبی و خشکی بدن با وجود مصرف مایعات می توانید به وجود عفونت و التهاب لوزه ها در کودک پی ببرید.

درمان عفونت لوزه


عفونت لوزه در کودکان معمولا با استراحت در خانه بهبود میابد و برطرف می شود. در مواردی که پزشک صلاح بداند ممکن است درمان با آنتی بیوتیک ها توصیه شود که لازم درمان با آنتی بیوتیک ها کامل شود. در برخی موارد ممکن است آنتی بیوتیک ها نیز در درمان لوزه موثر نباشند.

علائم عفونت لوزه در کودکان

البته درمان با آنتی بیوتیک به صورت فوری علائم را از بین نمی برد و درد و تورم حلق و لوزه ها تا مدتی وجود دارد و سپس از بین می رود. پس این مسئله را با عدم درمان اشتباه نگیرید. همچنین بهتر است بعد از درمان عفونت لوزه مسواک کودک را تعویض نمایید تا در صورت باقی ماندن عفونت روی مسواک باعث التهاب مجدد نشود. درباره رینوپلاستی بیشتر بدانید.


تا زمان بهبودی التهاب لوزه ها لازم است اطراف لوزه مرطوب باشد. از خشکی دهان و حلق جلوگیری کنید. می توانید از دستگاه های بخور در اطراف کودک استفاده نمایید. دراین مدت مایعات بیشتری به کودک بدهید خوردن بستنی خنک نیز در این زمان به کودک توصیه می شود. همراه با عفونت لوزه اگر کودک تب هم داشته باشد باید چند روز در خانه بماند و استراحت کند تا عفونت برطرف شود. برای کاهش ناراحتی حلق در زمان بلع غذا بهتر است در این دوران کودک از غذا های نرم و ترجیحا آبکی استفاده نماید. پزشک برای تسکین درد مسکن های معمولی همچون ایپوپروفن و استامینوفن تجویز می کند.


در مواردی که تورم لوزه زیاد باشد و برای کودک ناراحتی و مشکل ایجاد نماید پزشک از برخی دارو های ضد التهاب همچون پردنیزولون در کنار درمان با آنتی بیوتیک استفاده می کند. برای آشنایی با سایر بیماری های لوزه این مطلب را بخوانید.

ضرورت مراجعه به پزشک


همانطور که گفته شد در اغلب موارد عفونت لوزه در کودکان با کمی استراحت و مصرف مایعات بهبود میابد. اما در برخی شرایط مراجعه به پزشک و معاینه توسط پزشک ضروری به نظر میرسد. با مراجعه به پزشک در صورت وجود عفونت باکتریایی آنتی بیوتیک تجویز می شود و در عفونت های ویروسی معمولا آنتی بیوتیک تجویز نمی شود. اما در صورتی که کودک به بیماری هایی همچون بیماری های قلبی ، تب سرخک و … باشد آنتی بیوتیک تجویز می شود.


اگر کودک برای اولین بار است که به عفونت لوزه مبتلا شده است ، لازم است به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید. همچنین نامناسب بودن حال عمومی کودک ، بی حالی شدید و مشکلات تنفسی علائم هشدار دهنده ای است در صورت مشاهده چنین علائمی بدون معطلی با اورژانس تماس بگیرید. این مسئله ممکن است ناشی از التهابات خطرناکی در نواحی اپی گلوت باشد. در صورت ابتلای کودک به بیماری های زمینه ای نیز لازم است به متخصص مراجعه شود. برای آشنایی با نحوه انجام جراحی لوزه کلیک نمایید.

پیشگیری از سرایت به دیگران


عفونت لوزه بیماری مسری است که در صورت عدم رعایت بهداشت و نکات لازم می تواند به کودکان دیگر و اطرافیان نیز منتقل شود. به این منظور لازم است مرتب دست های کودک را با آب و صابون بشویید. می توانید به کودک خود آموزش دهید حتما از لوازم شخصی خود استفاده نماید و آن را با دیگران به اشتراک نگذارد. هنگام عطسه و سرفه دهان خود را با دستمال بپوشاند و سپس دستماه را دور بیاندازد. اگر کودک کوچک تر باشد لازم اس خودتان این مراقبت ها را رعایت نمایید.
در انتهای می توانید سوالات خود را درباره انواع بیماری های گوش و حلق و بینی از دکتر غلامرضا بیاضیان متخصص گوش و حلق و بینی در بخش نظرات سایت بپرسید.

doctor-bayazian

دکتر غلامرضا بیاضیان

فارغ التحصیل از دبیرستان علامه حلی تهران هستند و در کنکور سراسری با رتبه برتر در دکتری پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شدند. وی تخصص گوش و حلق و بینی خود را در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به پایان رساندند و دارای رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی، کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، فلوشیپ بیماری ها و جراحی خواب و بورد گوش، حلق و بینی اروپا هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *