لوزه ها و آدنوئیدها که در گلو هستند، بخشی از سیستم ایمنی را تشکیل می دهند. آنها اولین خط دفاعی بدن در برابر میکروب های بیماری زایی هستند که از طریق دهان یا بینی وارد می شوند.پژوهش ها نشان داده اند که لوزه ها و آدنوئیدها مسئول فعال کردن گلبول های سفید هستند. این سلول ها به بدن در مبارزه با عفونت ها کمک می کنند. در این مقاله به عملکرد و رشد لوزه ها می پردازیم. درباره جراحی اتوپلاستی بخوانید.
گاهی اوقات، لوزه ها و آدنوئیدها بزرگ می شوند که اغلب به دلیل عفونت ویروسی یا باکتریایی است. این اتفاق رایج می تواند باعث خروپف، مشکلات تنفسی و سرماخوردگی مکرر شود. اگر داروهای ضد میکروبی عفونت را برطرف نکنند، ممکن است پزشک جراحی برداشتن لوزه را توصیه کند. در صورت عدم وجود عفونت، پزشکان استفاده از اسپری های بینی استروئیدی را توصیه می کنند. در مقاله بعدی درباره جراحی بینی یا رینوپلاستی بخوانید.
لوزه چیست؟
آدنوئیدها و لوزه ها ساختارهایی در سیستم لنفاوی هستند که بخشی از سیستم ایمنی بدن محسوب می شود. آدنوئید ها معمولا از سن ۵ سالگی به بعد کوچک شده و به مرور زمان از بین می روند. تا این زمان آدنوئید ها نیز در مبارزه با میکروب ها و عفونت ها شرکت دارند و پس از پایان دوران کودکی غیر فعال می شوند. درباره خرخر خواب در کودکان بخوانید.
لوزه ها که به آن لوزه های کامی نیز می گویند، دو توده گرد در سمت راست و چپ پشت گلو هستند. آدنوئیدها یا لوزه های حلقی، غده هایی هستند که در بالای گلو و پشت بینی قرار دارند.
اگر چه زمانی که دهان کاملاً باز باشد لوزه ها قابل مشاهده هستند، اما پزشکان می توانند آدنوئیدها را با استفاده از یک آینه زاویه دار یا دوربین در بینی آدنوئیدها و لوزه ها را مشاهده کنند.
در بیشتر افراد، لوزه ها و آدنوئیدها پس از ۹ سالگی تحلیل می روند و در طول سال های نوجوانی، به طور کامل غی فعال می شوند.
عملکرد لوزه و آدنوئید ها
این اجزای سیستم ایمنی مسئول فیلتر کردن باکتری ها و ویروس ها از هوا هستند. با انجام این کار، آنها می توانند از بدن در برابر عفونت ها محافظت کنند. لوزه ها و آدنوئیدها بیشتر فعالت خود را در اوایل کودکی و خردسالی انجام می دهند. مهم ترین مسئولیت لوزه ها در این سنین ساخت دو نوع از گلبول های سفید به نام سلول های Bو T هستند. این سلول ها که لنفوسیت نامیده می شوند بعد ها توسط سلول های مغز استخوان نیز ساخته شده و مانع کمبود آن در بدن می شود. درباره بیماری های لوزه بیشتر بخوانید.
بیماری های رایج لوزه
یک مشکل رایج در مورد لوزه ها و آدنوئیدها بزرگ شدن آنهاست. در اغلب موارد دلیل بزرگ شدن لوزه ها به صورت دقیق مشخص نیست اما در اغلب کودکان ممکن است رخ دهد. علائم دیگر، مانند گلودرد، بلع دردناک و تب، گاهی اوقات با بزرگ شدن همراه است.یکی از بیماریهای شایعی که بر لوزهها و آدنوئیدها تأثیر میگذارد، التهاب لوزهها است.
علائم و نشانه ها
علائم و نشانه های احتمالی بزرگ شدن لوزه ها یا آدنوئیدها عبارتند:
- آپنه خواب ( توقف تنفس در خواب)
- خروپف
- تنگی نفس
- عمدتا از طریق دهان تنفس می کند
- سرماخوردگی های مکرر
- مشکل در بلع
- خواب بی قرار، شب ادراری و بیداری مکرر
- موقعیت های خواب غیر معمول، مانند خم شدن سر به عقب
علائم التهاب لوزه عبارتند از :
- تب
- رنگ قرمز لوزه ها
- ورم
- گلودرد که گاهی با گوش درد همراه است
- پوشش زرد یا سفید روی لوزه ها
- بلع دردناک یا ناراحت کننده
- تغییر صدا به دلیل تورم
- تورم غدد لنفاوی
- بوی بد دهان
اگرچه علائم دیگری می تواند همراه با بزرگ شدن و التهاب لوزه ها و آدنوئید باشد، اما بسیاری از کودکان هیچ علامتی ندارند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد منبع مورد اعتماد که تقریباً ۲٪ در هنگام خواب توقف تنفسی می شوند و ۷٪ خروپف می کنند.
علایمی که فرد تجربه می کند تا حدی به بزرگ شدن لوزه ها یا آدنوئیدها بستگی دارد. بزرگ شدن لوزه ها می تواند باعث توقف تنفس در هنگام خواب شود و آدنوئیدهای بزرگ شده بر توانایی فرد برای تنفس از طریق بینی تأثیر می گذارد.
عوارض تورم لوزه
- ناهماهنگی فک و تغییر در وضعیت زبان
- عفونت گوش میانی
- سینوزیت مزمن
درمان
پزشکان معمولاً قبل از برداشتن جراحی، التهاب لوزه را درمان می کنند.
برای بهبود التهاب و عفونت لوزه ها ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود. در برخی موارد حتی نیاز به تجویز آنتی بیوتیک نیز وجود ندارد. تجویز اسپری های استروئیدی نیز متداول است.
اگر با روش های فوق تورم و التهاب لوزه درمان نشود جراحی لوزه توصیه می شود. مانند هر جراحی دیگری، برداشتن لوزه ها یا آدنوئیدها خطراتی را به همراه دارد. بنابراین، پزشکان معمولاً توصیه میکنند قبل از انجام یکی از این روشها منتظر بهبود علائم باشید.
این جراحی ممکن است به شکل های زیر انجام شود.
- تونسیلکتومی جزئی یا کامل ، که برداشتن لوزه ها است
- آدنوئیدکتومی ، که برداشتن آدنوئیدها است
- هم برداشتن لوزه و هم آدنوئیدکتومی
پس از جراحی، بسیاری از کودکان شاهد بهبود تنفس، خواب بهتر و خروپف کمتر هستند. لازم است ۲ تا ۳ هفته پس از جراحی از انجام فعالیت های فیزیکی شدید خودداری نمایند و مایعات بیشتری مصرف کنند.
از آنجایی که روند بهبودی ۲ تا ۳ هفته طول می کشد، زخم ممکن است پس از بازگشت به خانه دوباره شروع به خونریزی کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، خون از بینی یا دهان خارج می شود. والدین باید به دنبال علائم خونریزی در کودکان باشند و در صورت مشاهده آنها به پزشک اطلاع دهند.
در انتها می توانید سوالات خود را از دکتر بیاضیان جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در بخش نظرات سایت بپرسید.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/tonsils-and-adenoids#definition-and-location