طبق گفته آکادمی گوش و حلق و بینی آمریکا و جراحی سر و گردن ، اکثر جراحی های لوزه در کودکان برای اصلاح مشکلات تنفسی مربوط به آپنه خواب انجام می شود. اغلب در این جراحی حذف آدنوئیدها نیز انجام می شود. ( آدنوئید ها بخشی از سیستم لنفاوی و جزو سیستم ایمنی بدن هستند) حدود ۲۰ درصد از جراحی های لوزه ها در کودکان به دلیل عفونت های مکرر انجام می شود. در بزرگسالان نیز تانسیلکتومی یا جراحی برداشتن لوزه انجام می شود. تحقیقات نشان داده است این جراحی به طور قابل توجهی تنفس را در افراد مبتلا به آپنه خواب در هنگام بزرگ شدن لوزه ها بهبود بخشد. با این حال ممکن است عوارض جراحی لوزه نیز اتفاق بیافتد.
مانند هر جراحی دیگری، زمان و دوره بهبودی می تواند در بین افراد بسیار متفاوت باشد. پس از عمل، باید منتظر پوسته پوسته شدن همراه با مقداری درد و ناراحتی در محل جراحی باشید. برای آشنایی بیشتر با عوارض جراحی لوزه و نحوه مقابله با آن ها ادامه مطلب را بخوانید.
آیا بعد از جراحی لوزه عوارض خواهم داشت؟
عمل جراحی لوزه در بیمارستان ها به دو صورت سرپایی و بستری انجام می شود. سرپایی به این معنی است که شما مجبور نخواهید بود حتی یک شب در بیمارستان بستری شوید، مگر اینکه عارضه ای وجود داشته باشد. بستری در بیمارستان اغلب برای کودکان یا بزرگسالان با علائم شدید قبل از جراحی یا سایر مشکلات سلامتی توصیه می گردد. شایان ذکر است که بیماران دکتر بیاضیان بعد از جراحی لوزه معمولا عوارض ندارند و می توانند خیلی زود ترخیص شوند.
عوارض جراحی لوزه
جراحی لوزه به موازات مزایایی که دارد ممکن است شامل عوارضی نیز باشد. شایان ذکر است که این عوارض طبیعی هستند و معمولا بعد از چند روز برطرف می شوند. شایان ذکر است که در صورت انجام جراحی توسط پزشک متخصص احتمال بروز این عوارض بسیار ناچیز می باشد.
پس از جراحی، تا چند روز بعد گلودرد خواهید داشت. درد گوش، گردن و فک نیز ممکن است رخ دهد. درد قبل از کاهش تدریجی در طی ۱۰ روز بدتر می شود. در ابتدا خسته خواهید شد و ممکن است کمی دچار بی حسی شوید ک طبیعی است و از عوارض بیهوشی در جراحی است.
دلمه های برداشتن لوزه به سرعت ایجاد می شوند. دلمه ها به لکه های سفید ضخیم در پشت گلو تبدیل می شوند. شما ممکن است یکی را در هر طرف روی مقدار کمی از بافت لوزه باقیمانده از جراحی خود احساس کنید.
سایر عوارض جانبی برداشتن لوزه عبارتند از:
- خونریزی جزئی
- گوش درد
- سردرد
- تب با درجه پایین بین ۳۷ و ۳۸ درجه سانتیگراد
- تورم خفیف گلو
- لکه های سفید رنگی که در پشت گلو ایجاد می شوند
- بوی بد دهان تا چند هفته
درباره عفونت گوش بخوانید.
پوسته پوسته شدن
پوسته های لوزه در جایی ایجاد می شود که بافت های لوزه قبلی برداشته شده است. آنها به محض توقف خونریزی در این ناحیه ایجاد می شوند. این فرآیند پس از جراحی و قبل از اینکه از مرخص شوید آغاز می شود. در طول نقاهت، دلمههای شما در طول ۵ تا ۱۰ روز میریزند. آنها همچنین تمایل به ایجاد بوی بد دهان دارند. به گفته متخصصان گوش، حلق و بینی زمان بهبودی می تواند از یک تا دو هفته متغیر باشد. درباره شکاف لب و کام بخوانید.
اگر دلمه های شما خونریزی کرد چه باید کرد؟
خونریزی جزئی دلمه های ناشی از برداشتن لوزه با افتادن آنها طبیعی است. فقط باید مقدار کمی خون وجود داشته باشد. اگر لکه های قرمز کوچکی را در بزاق خود مشاهده کنید، متوجه خواهید شد که خونریزی دارید. خون همچنین باعث ایجاد طعم فلزی در دهان شما می شود. درباره خرخر خواب در کودکان بیشتر بخوانید.
یک کیسه یخ پیچیده که روی گردن شما قرار می گیرد، می تواند به درد و خونریزی جزئی کمک کند. پزشک باید در مورد مقدار خون بیش از حد به شما دستورالعمل بدهد. اگر خون قرمز روشن است فوراً با جراح خود تماس بگیرید. ممکن است لازم باشد به اورژانس بروید، این علائم به خصوص اگر همراه با تهوع و استفراغ باشد نگران کننده است و باید فورا با اورژانس تماس بگیرید.
زمانی که دلمه های شما خیلی زود از بین برود، خونریزی زودرس نیز ممکن است رخ دهد. خونریزی دهان یا گلو زود تر از ۵ روز نشان دهنده این موضوع است. در این صورت فوراً با پزشک یا متخصص اطفال تماس بگیرید. دستورالعمل های جراح خود را در مورد اینکه چه زمانی ممکن است به مراقبت اورژانسی نیاز باشد، دنبال کنید.
چه زمانی دلمه های شما می ریزد؟
پوسته های حاصل از برداشتن لوزه ها بین ۵ تا ۱۰ روز پس از جراحی می ریزند. دلمه ها معمولاً در قطعات کوچک شروع به ریزش می کنند. دلمهها گاهی بدون هشدار میافتند و گاهی دردناک هستند. مقدار کمی خونریزی از دهان معمولاً اولین علامت این است که دلمه های شما شروع به شکستن کرده است. درباره لارنگومالاسی یا شلی حنجره بخوانید.
مراقبت پس از عمل جراحی لوزه
به طور معمول، چند روز اول پس از برداشتن لوزه ناراحت کنندهترین روزها هستند. با این حال، بهبودی افراد پس از جراحی متفاوت است. برخی از افراد ممکن است تا ۱۰ روز پس از عمل درد و عوارض جراحی لوزه دارند. گلوی شما درد می کند و همچنین ممکن است سردرد یا گوش درد داشته باشید. ممکن است این عوارض جانبی با گردن درد نیز ترکیب شوند.
مسکن ها
استامینوفن (تیلنول) بدون نسخه می تواند به کاهش درد کمک کند. قبل از استفاده از هر دارویی از پزشک خود سوال کنید. در مورد مصرف ایبوپروفن (ادویل) با پزشک خود مشورت کنید، زیرا در برخی موارد می تواند خونریزی را افزایش دهد. پزشک ممکن است داروهای ضد درد دیگری نیز تجویز کند. قرار دادن کیسه های یخ پیچیده روی گردن یا جویدن تکه های یخ می تواند به کاهش گلودرد کمک کند.
رژیم غذایی
مایعات بعد از جراحی اهمیت ویژه ای دارند. آب، نوشیدنی های ورزشی یا آبمیوه گزینه های خوبی هستند. رژیم غذایی نرم برای محدود کردن ناراحتی تا زمانی که درد بهبود یابد، بهترین کار را دارد. غذاهای سردتر مانند بستنی، بستنی یا شربت نیز ممکن است آرامش بخش باشند. باید از غذاهای تند، تند، سفت یا ترد پرهیز کنید، زیرا میتوانند گلودرد شما را تشدید کنند یا دلمههای شما را پاره کنند. جویدن آدامس بدون قند ممکن است به تسریع بهبودی پس از جراحی کمک کند. به طور کلی رژیم غذایی نقش زیادی در بهبود عوارض جراحی دارد.
فعالیت
استراحت قابل توجه حداقل در ۴۸ ساعت اول پس از برداشتن لوزه ضروری است و تمام فعالیت های طبیعی باید محدود شود. سپس فعالیت می تواند به آرامی و به تدریج افزایش یابد. اگر کودک شما جراحی انجام داده باشد زمانی می تواند به مدرسه برود که به طور معمول غذا بخورد و بنوشد، در طول شب راحت بخوابد و دیگر نیازی به دارو برای تسکین درد نداشته باشد. از سفر و انجام فعالیت های شدید، از جمله ورزش، بسته به بهبودی تا دو هفته یا بیشتر باید اجتناب شود. درباره بیماری های لوزه مطالب تکمیلی تر را در مقاله مرتبط بخوانید.
نقاهت جراحی لوزه
در طول روند بهبودی، ممکن است ناراحت باشید. شایع ترین عوارض جراحی لوزه، گلودرد است که ممکن است تا ۱۰ روز پس از جراحی ادامه یابد. در حالی که بهبودی پس از برداشتن لوزه میتواند دردناک باشد، پس از بهبودی کامل، بسته به دلیل جراحی، باید تنفس خود را بهبود ببخشید یا عفونتهای مکرر کمتری داشته باشید.
زخمی شدن لوزه یک فرآیند طبیعی برای برداشتن لوزه ها است. با بهبود زخم های لوزه ها، دلمه ها خود به خود می ریزند.
کلام آخر
پس از جراحی لوزه، اگر متوجه خونریزی بیش از حد، ناتوانی در دریافت یا کم کردن مایعات، بدتر شدن گلودرد یا تب شدید شدید یا هر گونه عوارض جراحی لوزه، با پزشک یا متخصص اطفال دکتر غلامرضا بیاضیان تماس بگیرید. در پایان می توانید سوالات خود را درباره درمان انواع بیماری های لوزه و سایر بیماری های گوش و حلق و بینی از دکتر بیاضیان متخصص گوش و حلق و بینی در بخش نظرات سایت بپرسید.
2 پاسخ
سلام
از شهر زنجان پیام میدم لطفا وقت ویزیت میخواستم
۴۵سالم هست با یک بستنی خوردن گلویم التهاب پیدا میکند و همیشه خلت پست گلو دارم.
با سلام لطفا با شماره ۰۹۳۹۴۳۲۹۷۷۹ تماس بگیرید.