یکی از عوارضی که بعد از عمل بینی برای بسیاری از افراد به وجود می آید، مشکل گرفتگی بینی است. اما جای نگرانی وجود ندارد، زیرا تا مدتی پس از جراحی این عارضه و گرفتگی طبیعی بوده و به علت تورم حاصل از جراحی است. به مرور زمان از میزان ورم بینی کاسته شده و گرفتگی بینی نیز برطرف می شود. اما تحمل گرفتگی بینی بعد از جراحی برای بسیاری از افراد سخت و آزار دهنده است و به همین دلیل افراد به دنبال پیشگیری از بروز این عارضه و یا راه های درمان آن هستند. در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با گرفتگی بینی بعد از جراحی آشنا کنیم، پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
علت گرفتگی بینی بعد از جراحی
درصد زیادی از افراد بعد از جراحی بینی، از گرفتگی بینی شکایت دارند. لازم به ذکر است که دلایل مختلفی سبب بروز این اتفاق می شود که برخی از مهم ترین های آن شامل موارد زیر می باشد:
ورم بعد از جراحی: همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم، مهمترین علت گرفتگی بینی بعد از جراحی ورم آن است. این ورم به علت تجمع مایع بروز می دهد. این تورم سبب گرفتگی یا به اصطلاح کیپ شدن بینی شده و حدود یک الی سه ماه پس از جراحی برطرف خواهد شد. البته هر چه بینی فرد گوشتی تر باشد، زمان بیشتری لازم است تا این ورم از بین برود.
کوچک شدن اندازه بینی: بعد از جراحی بینی، فشار های زیادی به بینی که در طی عمل به بینی وارد شده سبب متورم شدن استخوان بینی می شود. زمانی که سوراخ های بینی از حد طبیعی خود کوچک تر شوند، بینی دچار گرفتگی می شود که به احتمال زیاد گرفتگی حاصل از این مورد نیز بعد از گذشت چند ماه برطرف می گردد. اما توصیه می کنیم در صورتی که گرفتگی بینی بیش از ۳ الی ۴ ماه طول کشید، به پزشک مراجعه کنید.
سرماخوردگی پس از جراحی بینی: لازم به ذکر است که سرماخوردگی بعد از جراحی بینی سبب افزایش ترشحات مخاط و در نتیجه تورم بافت های داخلی در فرد می گردد که این امر تاثیر مستقیمی بر گرفتگی بینی خواهد گذاشت. پیشنهاد می کنیم بعد از جراحی بینی بیش از پیش مراقب سلامت بدن خود باشید تا دچار سرماخوردگی نشوید. زیرا سرماخوردگی در این دوره زمانی سبب می شود دوره نقاهت طولانی تری را تجربه کنید.
غضروف اضافی درون بینی: همانطور که میدانید غضروف بافت هایی از بدن هستند که سفتی استخوان را نداشته اما در عین حال از استحکام بالایی برخوردارند. نوک و تیغه بینی نیز از جنس غضروف است. غضروف علاوه بر تاثیری که بر فرم و زیبایی ظاهری بینی می گذارد، به دستگاه تنفس و سوراخ های بینی نیز کمک می کند. به همین دلیل نقش تاثیرگذاری در بهبود و حفظ راه تنفسی دارند. گاهی همین غضروف اضافی درون بینی نیز سبب گرفتگی بینی خواهد شد.
پیشگیری از کیپ شدن بینی بعد از جراحی
راه های پیشگیری متعددی وجود دارد که فرد با رعایت این نکات بتواند این دوران را با آرامش پشت سر بگذارد و مشکل گرفتگی بینی خود را رفع کند. یکی از این راه ها، استفاده از کمپرس یخ در طول روز است. در حقیقت با قرار دادن کمپرس یخ فرد به کاهش تورم بینی کمک کرده و در نهایت نیز مشکل تنفس وی بهبودی نسبی پیدا می کند.
گاهی این مشکل گرفتگی به علت آلرژی نیز رخ می دهد که در این موارد فرد می تواند با مصرف دارو های ضد حساسیت تحت نظر پزشک مشکلات گرفتگی بینی خود را برطرف کند. در مواردی دیده شده که این گرفتگی و مشکل تنفس به علت وجود لخته خون است. در این موارد با استفاده از سرم های شست و شو تجویز شده توسط پزشک معالج می توان از گرفتگی بینی پیشگیری کرد. به خاطر داشته باشید مصرف مواد غذایی شو و تند می تواند میزان گرفتگی بینی را افزایش دهد. بنابراین از مصرف این دسته از مواد غذایی در دوران نقاهت خودداری کنید.
درمان گرفتگی بینی بعد از جراحی
در صورتی که راه های پیشگیری نتوانست مشکل را رفع کند، باید به فکر درمان های جدی تری باشید. یکی از این درمان ها، جراحی ترمیمی بینی است. در بعضی مواقع و تحت شرایط خاصی برای برطرف کردن انسداد هایی که در جراحی اول به وجود آمده، چاره ای به جز جراحی مجدد وجود نخواهد داشت. به این جراحی مجدد، جراحی ترمیمی نیز گفته می شود. هدف جراحی ترمیمی، برطرف کردن ایراد ها و مشکلات جراحی اول است. بنابراین در این عمل می توان انسداد های درون بینی را برداشت و به این طریق گرفتگی بینی را درمان کرد. طی این جراحی پزشک بافت اسکار تشکیل شده درون بینی را خارج کرده و گاهی از پیوند غضروف و یا استخوان به منظور تقویت و باز کردن راه های هوایی استفاده می کند.
جراحی ترمیمی بینی برای درمان گرفتگی بینی روش های مختلفی دارد. گاهی این عمل به روش آندوسکوپی صورت می گیرد و پزشک بدون باز کردن مجدد بینی مشکل را برطرف می کند. در بعضی مواقع نیز لازم است تا پزشک از جراحی باز برای درمان کمک بگیرد.
نحوه شست و شو بینی برای رفع گرفتگی آن
برای شست و شو بینی برای رفع گرفتگی آن در قدم اول فرد باید در حالت ایستاده قرار گیرد تا سرم درون حلق فرو نرود. وسایل مورد نیاز از جمله سرنگ ضد عفونی و تمیز می باشد. حتماً از سرنگ تمیز استفاده کنید تا خطر ابتلا به عفونت کاهش یابد. یا کمک سرنگ مقداری از سرم شست و شو را درون حفره بینی بریزید و به آرامی آن را شست و شو داده و خالی کنید. این مرحله را به نویتدو چندین بار برای هر حفره بینی تکرار کنید. در پایان نیز با کمک یک دستمال تمیز بینی را خشک کنید.
با توجه به تجویز پزشک چندین مرتبه در روز حفره های بینی را تمیز کنید. این امر کمک می کند تا مسیر تنفس باز شده و احتمال گرفتگی بینی کم شود. این کار را تا چند هفته و از جراحی بینی نیز روزانه تکرار کنید.
خلاصه ای از گرفتگی بینی بعد از جراحی
جراحی بینی مانند هر جراحی دیگری عوارضی برای فرد به وجود می آورد که یکی از این عوارض گرفتگی بینی است. گرفتگی بینی به دلایل مختلفی مانند ورم، کوچک شدن اندازه بینی، سرماخوردگی، آلرژی و… به وجود می آید. این گرفتگی می تواند حدود یک الی سه ماه به طول بینجامد. بسیاری از افراد از این عارضه شکایت دارند و به دنبال راه های پیشگیری و درمان آن هستند. شست و شو مرتب یکی روشی است که کمک زیادی در بهبود این گرفتگی می کند. اگر این گرفتگی ادامه دار شود، انجام جراحی ترمیمی ضرورت پیدا می کند.
سوالات متداول
در صورتی که پزشک استفاده از قطره بینی را تجویز کرده باشد، باید از آن استفاده کنید.
خیر، گرفتگی بینی یکی از عوارض جراحی بینی بوده که دائمی نمی باشد و به مرور برطرف خواهد شد.
توصیه می شود به پشت بدن بخوابید. این حالت کمک می کند تا جریان خون در بینی بهتر باشد و در نتیجه از بروز فشار زیاد بر روی بینی جلوگیری می شود.