۵ دقیقه
آرتزی گوش در کودکان

درمان آترزی گوش در کودکان

آنچه می خوانید...

آترزی گوش نوعی بیماری مادرزادی است که می تواند در اثر ناهنجاری های کروموزومی، مصرف برخی دارو ها توسط مادر و عوامل دیگر ایجاد شود. معمولا آترزی گوش بیرونی را درگیر می کند و بر اساس میزان ناهنجاری درجات متفاوتی دارد.

در این مقاله به طور کامل به این بیماری مادرزادی گوش می پردازیم و در این باره توضیحات کاملی ارائه می کنیم .

علت و علائم پدید آمدن آترزی گوش

آترزی در واقع به عدم تشکیل یا تکامل لاله گوش گفته می شود. نام دیگر آن میکروشیا است . این بیماری مادرزادی معمولا به صورت یک طرفه مشاهده می شود و در پسر ها بیشتر از دختران دیده شده است. غالبا گوش راست درگیر این ناهنجاری می شود. درباره جراحی توده های گردنی بخوانید.

همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد این مسئله می تواند در اثر نقص در کروموزوم ها ایجاد شود. به علاوه برخی عوامل ارثی و وجود سرخچه مادرزادی نیز می تواند از علل پدید آمدن آن باشد. مصرف برخی دارو ها در مادران همچون تالیدومید  نیز از عوامل ایجاد کننده این بیماری هستند. درباره جراحی توده های گردنی بخوانید.

ازدواج فامیلی و بارداری در سنین بالا در مادران نیز می تواند از علل ایجاد آن باشد .

دانستنی های بیشتر درباره میکروشیا

آترزی گوش یکی از انواع بیماری های بد شکلی گوش است که می تواند مشکلات شنوایی نیز ایجاد نماید. در اولین نظر آترزی گوش به صورت بافت گوشتی یا غضروفی بی شکل ایجاد شده به نظر می رسد اما اغلب در این کودکان ناهنجاری های فک و جمجمه و حتی شکاف کام و لب نیز مشاهده می شود. آترزی گوش بیماری بسیار شایعی نیست و از هر ۲۰ هزار نفر ۱ الی ۵ نفر ممکن است به این سندروم مبتلا باشند.

آترزی معمولا در لاله گوش گوش قابل تشخیص است. اما در مواردی که لاله گوش طبیعی باشد انسداد در کانال گوش مشاهده می شود. انسداد در کانال گوش موجب کاهش شنوایی گوش می شود ولی به دلیل ساختار مجزای بخش حلزونی، گوش داخلی غالبا دچار مشکل نمی شود. یکی از جراحی های متداول گوش جراحی اتوپلاستی است. درباره این جراحی در مقاله ای دیگر بخوانید.

آترزی لاله گوش بلافاصله بعد تولد با معاینه ظاهری قابل تشخیص است ولی برای تشخیص آترزی کانال نیاز به معاینه اتوسکوپی می باشد. انجام تستهای غربالگری بدوتولد وجود آترزی کانال را مشخص می کنند اما گاهی والدین تا ۲ تا ۳ سالگی از مشکل فرزندان خود بی اطلاع هستند.

اقدامات درمانی آترزی گوش

برای درمان این بیماری معمولا اقداماتی جهت بهبود شنوایی و در سنین بالاتر اقداماتی جهت بازسازی لاله گوش انجام می شود. در ابتدا آزمایشات و تست هایی جهت بررسی میزان ناشنوایی انجام می شود این آزمایشات شامل تست های ABR  (AC و BC)  است.

اگر آترزی در هر دو گوش مشاهده شود ( دو طرفه باشد) برای اصلاح شنوایی باید از سمعک استفاده شود. کودکانی که آترزی کانال دارند از سمعک های استخوانی که در هد باند(Head Band) قرار گرفته اند استفاده می کنند. معمولا درمان  با کمک سمعک و روش های دیگر تا سن ۵ سالگی ادامه می یابد و در این سن کودک تحت جراحی قرار می گیرد.

جراحی

جراحی آترزی گوش دو قسمت مجزا دارد ابتدا بازسازی لاله گوش انجام می شود و پس از بازسازی لاله گوش، کانال گوش باز می گردد. باز کردن کانال گوش با کمک جراحی برای بهبود شنوایی است و با توجه به خطرات و شانس تنگی مجدد کانال در همه بیماران توصیه نمی شود.  

در بازسازی لاله گوش، لاله به صورت مصنوعی یا جراحی بازسازی می شود. برای انجام آن سه روش متداول وجود دارد. در روش اول با کمک غضروف دنده لاله گوش بازسازی می شود. یعنی با استفاده از غضروف دنده خود بیمار لاله گوش در چند مرحله بازسازی می گردد. این عمل توسط آقای دکتر بیاضیان انجام می شود که می توانید در قسمت فیلم های جراحی مشاهده نمایید.

این جراحی قدمتی حدود ۵۰ سال دارد و در این مدت حدود ۱۲۰ هزار جراحی موفق در سراسر جهان انجام شده است. اگر چه لاله های بازسازی شده گوش کاملا طبیعی نیستند و قابل تشخیص هستند ، اما ظاهر مناسب تری ایجاد می نمایند. باز سازی لاله گوش با غضروف دنده از بعد ۵ سالگی توصیه می گردد.

در روش دوم لاله گوش به صورت مصنوعی ساخته شده و با کمک آهن ربا به پایه هایی که در محل استخوان گوش مستقر شده است متصل می شوند. البته این روش تنها برای آترزی کامل گوش استفاده میشود که ناهنجاری لاله گوش بسیار زیاد است.

اما روش نوین تری هم برای انجام این جراحی وجود دارد. با کمک اسکن های سه بعدی لاله گوش را اسکن کرده و با کمک سلول های بنیادی آن را می سازند. این روش که برای انواع ناهنجاری ها قابل استفاده است هنوز در کشور ما انجام نمی شود و در مراحل تحقیقاتی است.

در انتها می توانید سوالات خود را از دکتر غلامرضا بیاضیان رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی فلوشیب بیماری ها و جراحی خواب و دارای بورد گوش، حلق و بینی اروپا در بخش نظرات سایت بپرسید.

doctor-bayazian

دکتر غلامرضا بیاضیان

فارغ التحصیل از دبیرستان علامه حلی تهران هستند و در کنکور سراسری با رتبه برتر در دکتری پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شدند. وی تخصص گوش و حلق و بینی خود را در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به پایان رساندند و دارای رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی، کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، فلوشیپ بیماری ها و جراحی خواب و بورد گوش، حلق و بینی اروپا هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *