کاشت حلزون

کاشت حلزون در گوش

آنچه می خوانید...

کاشت حلزون در گوش با تقلید از عملکرد گوش داخلی سالم طراحی شده است و در مواقعی که سلول‌های حسی در گوش داخلی آسیب دیده‌اند به بیماران کمک می‌نمایند تا صدایی با وضوع و شفافیت بیشتر نسب به سمعک را بتوانند درک نمایند. اولین تحقیقات در مورد کاشت حلزون از اواسط دهه ۱۹۵۰ آغاز شد و اولین دستگاه‌ها در دهه ۱۹۸۰ به بازار ارائه شد. این وسیله کمک شایانی در نجات افراد با معلولیت شنوایی داشته است. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در این خصوص بدانید.

بهترین دکتر گوش

کاشت حلزون در گوش چیست؟

کاشت حلزون در گوش یک روش جراحی است که در درمان کاهش شنوایی شدید یا نقص شنوایی عمیق (ناشنوایی عصبی حسی) استفاده می‌شود. این روش برای افرادی که به دلیل صدمه یا بیماری‌هایی مانند ناشنوایی ناشی از آلتونس‌های گوش داخلی (مانند ناشنوایی شنوایی ناشی از بیماری منیر)، منجر به از دست دادن توانایی شنوایی شده‌اند، توصیه می‌شود.

در این روش، یک دستگاه الکترونیکی به نام پروتز کوکلئار ایمپلنت در گوش بیمار کاشته می‌شود. این دستگاه شامل قسمت‌های داخلی و خارجی است. بخش خارجی شامل یک میکروفن، یک پردازنده خارجی و یک آنتن خارجی است. بخش داخلی شامل الکترودها و استیمولاتور است که به حلزون گوش متصل می‌شود.

با استفاده از پروتز کوکلئار ایمپلنت، صداها توسط میکروفن جمع‌آوری می‌شوند و توسط پردازنده خارجی به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌شوند. این سیگنال‌ها سپس از طریق آنتن خارجی به بخش داخلی انتقال داده می‌شوند. الکترودها در بخش داخلی ایمپلنت به ناحیه حلزون گوش متصل شده و با استفاده از سیگنال‌های الکتریکی، اعصاب شنوایی را تحریک می‌کنند و صدا را به مغز منتقل می‌کنند.

کاشت حلزون در گوش به کودکان و بزرگسالانی که به دلیل نقص شنوایی شدید قادر به استفاده از سیستم‌های سمعک معمولی نیستند، کمک می‌کند. این روش جراحی پیچیده‌ای است و نیازمند ارزیابی دقیق و مراحل پس از جراحی برای تنظیم و آموزش به بیمار است.

کاندیدای مناسب کاشت حلزون

افرادی می توانند برای کاشت حلزون اقدام نمایند، که:

  • افرادی که کم‌شنوایی حسی عصبی متوسط تا شدید در یک یا هر دو گوش خود دارند.
  • افرادی که حتی با وجود استفاده از سمعک نمی‌توانند به طور کامل صداهای اطراف را بشنوند. در مورد زونا گوش بیشتر بدانید.

انواع کاشت حلزون

کاشت حلزون دو بخش داخلی و خارجی وجود دارد.

  • بخش خارجی: این قسمت که پردازنده‌های گفتار و هدپیس می‌باشد. بخش پردازنده‌ی گفتار در پشت گوش قرار می‌گیرد ساختار ظاهری آن مشابه سمعک می‌باشد و هدپیس روی پوست سر در کنار گوش قرار می‌گیرد.
  • بخش داخلی: این قسمت شامل ایمپلنت و الکترود می‌باشد که طی جراحی داخل گوش قرار داده می‌شود. هدپیس از طریق آهنرباهایی که روی آن قرار دارد به ایمپلنت داخل گوش اتصال می‌یابد.

نحوه عملکرد حلزون

  • میکروفونی که روی پردازنده گفتار قرار دارد صداهایی که از محیط اطراف دریافت می‌نماید به سیگنال دیجیتالی تبدیل می‌نماید و به ایمپلنت داخلی انتقال می‌دهند.
  • ایمپلنت داخلی سیگنال دریافتی را به انرژی الکتریکی تغییر می‌دهد و آن را به الکترودی که در حلزون گوش قرار دارد می‌فرستند، الکترودها عصب شنوایی را تحریک می‌کنند و مغز این تحریکات را به صدا تبدیل می‌نماید و بیمار می‌تواند آن‌ها را بشنود.
  • میزان بلندی صدا از طریق پردازنده قابل تنظیم می‌باشد. در مورد عفونت گوش بیشتر بدانید.

کاشت حلزون موفق

مواردی که باعث افزایش موفقیت در جراحی کاشت حلزون می شود:

  • طول مدت زمانی که بیمار دچار ناشنوایی یا کم شنوایی بوده است، در بیمارانی که مدت کمی دچار ناشنوایی بوده اند نسبت به بیمارانی که برای مدت طولانی دچار ناشنوایی بوده‌اند این جراحی با موفقیت بیشتری همراه است.
  • بیمار در چه سنی دچار ناشنوایی شده است؟ اگر قبل از اینکه فرد بتواند صحبت کند دچار ناشنوایی شده باشد ممکن است بر نتایج کاشت حلزون اثرگذار باشد.
  • سنی که فرد اقدام به کاشت حلزون کرده است. افرادی که در سنین جوانی این جراحی را انجام می‌دهند نسبت به افراد مسن که به مدت طولانی ناشنوا بوده‌اند معمولاً نتایج بهتری از این جراحی کسب می ‌نمایند.
  • میزان سرعت یادگیری بیمار و هوش بیمار
  • سلامت و ساختار حلزون گوش داخلی بیمار (تعداد سلول‌های عصبی سالمی که وجود دارد)
  • عمق و نوع الکترود کاشته شده و سیستم پردازش آن

مراحل قبل از کاشت حلزون

معاینه فیزیکی گوش، تهیه عکس‌های سی تی اسکن و ارزیابی شنوایی گوش با دستگاه به پزشک کمک می‌کند تا تصمیم بگیرد آیا بیمار کاندید مناسبی جهت جراحی حلزون گوش می‌باشد یا خیر.

اگر بیمار کاندید مناسبی جهت این جراحی باشد پزشک در مورد انتخاب ایمپلنت مناسب در میان انواع ایمپلنت‌های موجود بیمار را راهنمایی می‌نماید.

عمل جراحی کاشت حلزون

  • این جراحی حدود ۲ الی ۳ ساعت طول می‌کشد. پس از انجام آن بیمار می‌تواند به منزل مراجعه نماید و حدود سه هفته پس از جراحی جهت فعال سازی اولیه ایمپلنت باید مراجعه نماید. (اولین باری که بیمار می‌تواند صداها را بشنود در این جلسه می‌باشد).
  • چند هفته پس از فعال سازی اولیه بیمار جهت برنامه ریزی دستگاه و توانبخشی شنوایی باید جلساتی را داشته باشد. تعداد این جلسات با توجه به نیاز بیمار تعیین می‌شود.
  • برنامه نویسی دستگاه جهت تعیین تنظیمات و گزینه‌های پردازشگر گفتار بر اساس درک گفتار زندگی روزمره بیمار انجام می‌شود.
  • توانبخشی جهت دستیابی به آموزش شنوایی، استراتژی‌های ارتباطی و فناوری کمک شنوایی تمرکز دارد.

مراقبت‌های پس از کاشت حلزون

ارزیابی‌های دوره‌ای پس از ۱، ۳، ۶ و ۱۲ ماه انجام خواهد شد و پس از آن هر یک سال بیمار جهت چکاپ باید مراجعه نماید. در این ارزیابی‌ها برنامه‌های دستگاه، بررسی سمعک (در صورت استفاده)، انجام تست گفتار جهت نظارت بر عملکرد مناسب دستگاه انجام خواهد شد.

بخش های گوش

انواع مختلف ایمپلنت‌ها

دو نظریه برای درک صدا در گوش وجود دارد:

  • نظریه اول: حلزون گوش به یک صدا در یک مکان در طول خود پاسخ می‌دهد.
  • نظریه دوم: گوش به طول زمان درک صدا پاسخ می‌دهد.

با توجه به این دو نظریه گروهی از ایمپلنت‌های ابداع شده با توجه به شدت صدا پاسخ می‌دهند، به عنوان مثال صداهایی با گام پایین به مناطقی که به نظر می‌رسد مسئول دریافت این صداها هستند ارسال می‌شود و صداهایی با گام بالا به محدوده‌ی خاصی که محل دریافت آن می‌باشند. بنابراین چندین کانال و الکترود داخل حلزون قرار می‌گیرد.

بر اساس نظریه زمان‌بندی ایمپلنت‌های ابداع شده سیگنال‌های صوتی را به انواع مختلف پالس‌ها تبدیل می‌کرد. حلزون‌های مدرن نسل جدید اغلب همه کاره هستند و قادر به تنظیم برای درک انواع صداها می‌باشند. کارشناسان شنوایی سنجی تنظیمات مختلف را امتحان می‌کنند تا بهترین عملکرد را برای بیمار پیدا کنند.

هزینه کاشت حلزون گوش

هزینه کاشت حلزون بسته به شدت کم شنوایی، سن بیمار، درصد سلول های سالم، تعداد جلساتی که باید بیمار بعد از کاشت مراجعه کند و تخصص پزشک وابسته است. برای اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که به متخصص مراجعه نمایید و مورد معاینه و بررسی دقیق گوش قرار بگیرید. جهت دریافت وقت با شماره های مطب تماس بگیرید.

کلام آخر

کاشت حلزون یکی از روش های نوینی است که کمک شایانی در بهبود عملکرد شنوایی گوش و رفع کاهش شنوایی افراد دارد. این روش یکی از روش های موثر با بازدهی بالا می باشد که منجر به افزایش کیفیت زندگی فرد و بهبود شنوایی می گردد.

doctor-bayazian

دکتر غلامرضا بیاضیان

فارغ التحصیل از دبیرستان علامه حلی تهران هستند و در کنکور سراسری با رتبه برتر در دکتری پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شدند. وی تخصص گوش و حلق و بینی خود را در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به پایان رساندند و دارای رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی، کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، فلوشیپ بیماری ها و جراحی خواب و بورد گوش، حلق و بینی اروپا هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *