دکتر غلامرضا بیاضیان / مقالات / نکات لازم برای مراقبت از گوش
۶ دقیقه
مراقبت از گوش

نکات لازم برای مراقبت از گوش

آنچه می خوانید...

شنوایی یکی از حواس پنج گانه بسیار مهم و حائز اهمیت است که زندگی روزمره و ارتباط بر قرار کردن با اطرافیان را برای ما تسهیل می کند. با وجود حس شنوایی نه تنها می توان با دیگران ارتباط برقرار کرد و به صدای طبیعت و زندگی گوش سپرد، بلکه شنوایی انسان را متوجه بسیاری از خطراتی که در اطراف او وجود دارد می کند و این چنین زندگی انسان را حفظ می کند.

با این حال به سادگی متوجه می شوید سلامت گوش ها چقدر اهمیت دارد. مراقبت از گوش و حفظ سلامت آن از مشکلات شنوایی و آسیب های موقت و دائم به گوش جلوگیری می کند. اگر شما نیز به دنبال راه کار های لازم برای سالم نگه داشتن گوش ها و حفاظت از شنوایی خود هستند پیشنهاد می کنم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

درباره شکاف لب و کام بیشتر بخوانید.

مراقبت از گوش


محافظت از گوش


چطور می توان از گوش ها محافظت کرد؟ آیا تا به حال به صورت جدی به پاسخ این سوال فکر کرده اید؟ تمیز نگه داشتن گوش و حفاظت آن از صدا های بلند دو مورد از مهم ترین اقدامات برای حفظ سلامت گوش و شنوایی است. البته روش های خوب زیادی برای محافظت از گوش وجود دارد که در این مقاله به آن می پردازیم.

رعایت بهداشت گوش


برای کمک به کاهش احتمال آسیب و عفونت گوش لازم است هر روز گوش های خود را تمیز کنید. البته برای انجام این کار لازم است با احتیاط عمل کنید چرا که گوش اندام حساسی است و در صورت عدم توجه ممکن است باعث آسیب دیدن پرده گوش و شنوایی خود شوید. در پاک کردن گوش خود یا کودکتان حتما نکات زیر را در نظر بگیرید:

از اشیاء نوک تیز برای تمیز کردن گوش خود استفاده نکنید. این کار نه تنها به سلامت گوش کمک نمی کند بلکه می تواند آسیب زننده باشد. ممکن است به راحتی با یک حرکت اشتباه به مجرای گوش یا پرده گوش آسیب بزنید.

جرم گوش طبیعی است و روش محافظتی گوش برای پیشگیری از ورود حشرات و رشد قارچ ها و باکتری هاست. اگر متوجه افزایش غیر طبیعی جرم گوش شدید می توانید برای برسی موضوع به پزشک مراجعه کنید.

گوش بیرونی را با دستمال یا حوله پاک کنید تا هرگونه آلودگی، عرق و چربی پوست پاک شود. حواستان باشد چیزی کوچکتر از آرنج وارد گوش خود نکنید. درباره زونا گوش بخوانید.

لاله های گوش خود را به طور مرتب تمیز کنید. اگر گوش های سوراخ شده دارید، برای تمیز کردن محل های سوراخ شده از الکل استفاده کنید تا از عفونت آن جلوگیری کنید.

گوش پاک کن ممنوع


اگر استفاده از سواپ های پنبه ای برای پاک کردن گوش متداول و رایج است اما استفاده از آن توصیه نمی شود. پاک کردن جرم گوش با اشیاء تیز تر مانند این گوش پاک کن ها می تواند به جای پاک کردن جرم گوش آن را به انتهای مجرای شنوایی سوق داده و باعث نهفتگی موم شود.


استفاده از شمع های موم گوش ممنوع


از روش هایی که مدتی است شایع شده است استفاده از شمع موم برای پاک کردن گوش است. این درحالی است که استفاده از این شمع ها برای پاک کردن گوش توسط سازمان غذا و دارو تایید نشده است و استفاده از ان نیز توصیه نمی شود. در نظر داشته باشید که جرم گوش با خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی خود از بروز بسیاری از عفونت ها رد گوش پیشگیری می کند و وجود مقدار کمی از آن در گوش اهمیت دارد. درباره عفونت لوزه در کودکان بخوانید.


از صدا های بلند پرهیز کنید


بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت حدود ۱.۱ میلیارد نفر در سراسر دنیا در معرض کم شنوایی هستند که علت عمده آن صدای بلند و مداوم است. اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که مدت زیادی در طول روز با صدای بلند به موسیقی گوش می کنید لازم است در سبک زندگی خود تجدید نظر کنید. قرار گیری مداوم در اطراف صدا های بلند به تدریج به کاهش شنوایی منجر می شود. برای آشنایی با بهترین جراح بینی در تهران کلیک کنید.


اگر عادت دارید در طول روز دائما با کمک هندزفری یا هدفون به موسیقی گوش کنید برای حفظ سلامت خود می توانید از هدفون های استاندارد و مناسب تر که آسیب کمتری برای گوش دارند استفاده نمایید.


هدفون بهتر است یا هندزفری؟


در پاسخ به این سوال باید گفت هرچه فاصله منبع صوت با گوش بیشتر باشد گوش متوجه آسیب کمتری خواهد شد. بنابر این هدفون ها با داشتن فاصله چند سانتی متری از گوش گزینه مناسب تری هستند. انواع هندزفری و ایرپاد به دلیل فاصله کمتر با مجرای گوش معمولا آسیب بیشتری خواهند داشت. البته هدفون و هندزفری های مناسبی نیز در بازار وجود دارند که به با حفظ امواج صوتی در محدوده شنوایی انسان از آسیب به پرده گوش پیشگیری می کنند.

درباره خرخر خواب در کودکان بخوانید.

سلامت گوش خود را برسی کنید


یکی از اقدامات لازم برای حفظ سلامت گوش برسی سلامت گوش است در برخی مواقع افراد دچار کم شنوایی و یا مشکلات دیگر شنوایی از مشکل خود بی خبر هستند و یا به آن اهمیت نمی دهند. این در حالی است که در برخی موارد کم شنوایی قابل درمان است و عدم درمان آن باعث بد تر شدن وضعیت شنوایی او می شود.
آغاز کم شنوایی همیشه دارای علائم واضح و مشخص نیست اما از جمله مواردی که با مشاهده آن می توان به کم شنوایی پی برد صدای زنگ زدن در گوش است صدایی که دیگران قادر به شنیدن آن نیستند. برخی محققان معتقد اند حدود ۲۰ درصد افراد در جامعه از مشکل وزوز گوش رنج می برند.


مسکن ممنوع

اثر دارو در شکاف کام


تحقیقات نشان داده است رژیم غذایی افراد نیز تاثیر زیادی روی شنوایی افراد دارد. برای مثال مسکن ها. حتما تا به حال مطالب زیادی از آسیب هایی که مصرف بیش از اندازه مسکن ها برای بدن دارد شنیده اید. لازم است بدانید استفاده مکرر از مسکن‌هایی مانند آسپرین یا ایپوپروفن می‌تواند منجر به کاهش شنوایی موقت یا دائمی شود.


در اثر مصرف مداوم این مسکن ها با گذشت زمان به معنای واقعی کلمه گوش شما مسموم می شود. در حالی که استفاده از مسکن ها برای کمک به زمانی که احساس بیماری می کنید می تواند موثر باشد، اما مصرف روزانه دارو می تواند باعث آسیب دائمی گوش شود. در مورد تاثیر داروهایی مصرف می کنید با پزشک خود مشورت کنید.


تاثیر سیگار بر شنوایی

همانطور که اگر دلایل کافی برای ترک سیگار وجود ندارد، اکنون می توانید افزایش خطر کاهش شنوایی را به لیست اضافه کنید. مواد شیمیایی موجود در سیگار ممکن است بر نحوه پردازش صدای گوش تأثیر بگذارد. در واقع، مشخص شده است که افراد سیگاری ۱۵ درصد بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض کاهش شنوایی هستند.

https://blog.bonsecours.com/healthy/ear-health-care-tips/
https://www.happyearshearing.com/6-tips-to-keep-your-ears-happy-and-healthy

doctor-bayazian

دکتر غلامرضا بیاضیان

فارغ التحصیل از دبیرستان علامه حلی تهران هستند و در کنکور سراسری با رتبه برتر در دکتری پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شدند. وی تخصص گوش و حلق و بینی خود را در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به پایان رساندند و دارای رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی، کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، فلوشیپ بیماری ها و جراحی خواب و بورد گوش، حلق و بینی اروپا هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *