حنجره محل تولید صدا است و از گلوت، ساب گلوت (زیر تارهای صوتی)، سوپر گلوت (بالای تارهای صوتی) و تارهای صوتی تشکیل شده است. سرطان حنجره یکی از انواع سرطان گلو میباشد و با بدخیم شدن سلولهای پوشش دهنده حنجره و توده های گردنی ایجاد میشود، هر کدام از سلولهای پوشاننده حنجره میتواند سرطانی شوند. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد سرطان حنجره بدانید.
میزان بروز وشیوع سرطان حنجره
سرطان حنجره ۴ درصد از کل سرطانها را تشکیل میدهد. میزان شیوع سرطان حنجره در مردان ۹ برابر بیشتر از خانمها است اما در سالهای اخیر میزان بروز آن در مردان رو به کاهش بوده است.
علائم اولیه سرطان حنجره
- خش دار شدن صدا
- گلودرد مداوم
- حس کردن توده بدون درد در گلو
- احساس درد در هنگام بلع غذا
- اختلال در بلع غذا
- تنفس صدا دار که به آن استریدور نیز گفته میشود.
با توجه به اینکه سرطان حنجره میتواند سایر اندامها را درگیر نماید در مراحل پیشرفته بیماری ممکن است علائمی در ریهها یا استخوانها نیز دیده شود. علائمی که ذکر شد ممکن است در هنگام برخی بیماریهای ویروسی مانند لارنژیت ایجاد شود بنابراین اگر یک یا چند علامت ذکر شده را داشتید قبل از اینکه دچار اضطراب و نگرانی شوید ابتدا به یک پزشک متخصص مراجعه نمائید. در مورد آسیب های گوش بیشتر بدانید.
دلایل ایجاد سرطان حنجره
دلایلی که منجر به بروز سرطان حنجره میشود در بسیاری از موارد مشخص نیست اما طبق تحقیقات انجام شده مواردی که در ادامه ذکر میشود به عنوان عاملی برای افزایش خطر ابتلاء به سرطان حنجره مطرح شدهاند.
- مصرف سیگار، پیپ، قلیان (مواد شیمیایی خطرناک موجود در این محصولات از دلایل اصلی جهشهایی است که منجر به ایجاد سلولهای سرطانی در جنجره میشود.)
- جویدن تنباکو
- نوشیدن الکل به مقدار زیاد
- مجاورت در برخی مواد شیمیایی مانند دود چوب، آزبست رنگ، گرد و خاک
- رفلاکس اسید از معده به سمت مری
- رژیم غذایی نامناسب: عدم مصرف میوه و سبزیجات به میزان لازم، مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده
- ویروس پاپیلومای انسانی
- برخی بیماری های ژنتیکی مانند کم خونی فانکونی
- سابقه ابتلاء به سرطان حنجره در یکی از اقوام نزدیک
تشخیص سرطان حنجره
میزان بقاء پس از تشخیص این بیماری ارتباط مستقیمی با زمان تشخیص آن دارد. حدود ۹۰ درصد افرادی که در مراحل اولیه این بیماری شناسایی میشوند تا ۵ سال و بیشتر میتوانند زنده بمانند بنابراین تشخیص به موقع جهت درمان این بیماری بسیار مهم میباشد.
با مشاهده هر کدام از علائم سرطان گلو بهتر است به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه نمائید، طی معاینات اولیه اگر پزشک به این بیماری شک نماید ممکن است احتیاج به بیوپسی و تهیه نمونه هایی جهت بررسی بیشتر باشد. در مراحل بعدی انجام سیتی اسکن و ام آر آی میتواند جهت تشخیص دقیق و پیشرفت بیماری مفید باشد.
درمان سرطان حنجره
با توجه به پیشرفت بیماری و وضعیت جسمانی بیمار گزینههای درمانی متفاوتی وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد:
روش جراحی
روش جراحی یکی از درمانهای متداول در درمان سرطان جنجره میباشد که در بسیاری موارد موفقیت آمیز میباشد اما ممکن است عوارض جانبی را در پی داشته باشد، برخی از این عوارض جانبی عبارتند از:
- اختلال در بلع
- تغییر شکل در ناحیه گردن
- ایجاد اسکارهای دائمی روی گردن
- از دست دادن توانایی صحبت کردن یا تغییر صدا: پس از جراحی به دلیل برداشتن قسمتهایی از حنجره ممکن است بیماران توانایی صحبت کردن را از دست بدهند، در صورت وقوع این مشکل در برخی مواقع با جراحیهای ترمیمی میتوان توانایی صحبت کردن را به بیمار بازگرداند. در برخی مواقع با استفاده از حنجره الکتریکی و یا گفتار درمانی نیز میتوان توانایی صحبت کردن را به بیماران بازگرداند. مشکل در تنفس و لزوم استفاده از استفاده از تراکئوستوما یکی دیگر از روش های درمان است که در آن پس از برداشتن حنجره، سوراخی در گلوی بیمار ایجاد میشود تا هوا از طریق آن به صورت مستقیم وارد ریه شود. در مورد بیماری های لوزه بیشتر بدانید.
پرتودرمانی
- پس از جراحی با روش پرتودرمانی سلولهای سرطانی باقیمانده از بین برده میشوند.
- همچنین در مواردی که اندازهی تومور کوچک باشد، پرتودرمانی یکی از روش های مناسب میباشد.
- جهت جلوگیری از عود بیماری نیز پرتودرمانی یکی از گزینههای مناسب است
عوارضی که پس از پرتودرمانی ممکن است ایجاد شود:
- احساس درد در ناحیه دهان
- خشک شدن دهان
- صدای خشن
- از دست دادن توانایی صحبت کردن (به صورت موقت)
شیمی درمانی
همان طور که اشاره کردیم روش جراحی یکی از مناسبترین روشهای درمان سرطان حنجره میباشد اما در برخی موارد گزینهی شیمی درمانی پیشنهاد میشود، مواردی مانند:
- پس از جراحی و پرتو درمانی جهت از بین بردن باقی سلولهای سرطانی
- در مواردی که بنا به هر دلیلی روش جراحی را نمیتوان انجام داد.
- زمانی که اندازهی تومور بسیار کوچک است.
در مراحل پیشرفته بیماری روش جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی به صورت همزمان انجام میشود. پس از پایان درمانهای نام برده شده امکان عود بیماری وجود دارد بنابراین لازم است ک بیماران به صورت مداوم تحت بررسی و چکاپ قرار بگیرند.
کلام آخر
سرطان حنجره یکی از بیماری هایی است که زمان تشخیص در درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در صورتی که این سرطان در زمان صحیح تشخیص داده شود، احتمال مرگ و میر کاهش می یابد و بیمار می تواند با کمک سایر روش های درمان نظیر شیمی درمانی، پرتو درمانی و… تا حدود زیادی به زندگی عادی باز گردد و از شر این بیماری کشنده خلاص شود. دکتر غلامرضا بیاضیان یکی از بهترین جراحان گوش، حلق و بینی هستند که تبحر زیادی در زمینه درمان بیماری های گلو و به ویژه سرطان حنجره دارند.