هنگامی که اسم سرطان گوش مطرح می شود، پاسخ اکثر مردم این است: “سرطان گوش چیست؟” در حالی که ما اطلاعات کمی در مورد انواع دیگر سرطان ها داریم، ممکن است بسیاری از ما در مورد سرطان گوش نشنیده باشیم و دلیل آن این است که این نوع سرطان بسیار نادر است. با این حال لازم است که در مورد این سرطان اطلاعات داشته باشیم زیرا برخی از انواع سرطان گوش اگرچه نادرند اما تهاجمی و خطرناک هستند. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد سرطان گوش بدانید.
سرطان گوش چیست؟
سرطان گوش ۵ تا ۸ درصد از سرطان های پوست را تشکیل می دهد. هر زخم غیر التیام بخشی گوش، ناحیه قرمز، پوسته پوسته یا خونریزی که بهبود نمی یابد یا دوباره ظاهر می شود بهتر است برداشته شود و بافت برای بررسی به آزمایشگاه ارسال شود. لازم نیست چنین جراحی ظاهر گوش را خراب کند، اما هر چه تومور گوش زودتر برداشته شود، بازسازی گوش آسان تر است.
دلایل ابتلا به سرطان گوش
بسیاری از سرطان های گوش در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می شوند. قسمت بالای گوش اغلب در معرض نور خورشید قرار می گیرد و توسط ضد آفتاب محافظت نمی شود. حتی زمانی که ضدآفتابها روی صورت استفاده میشود، گوشها اغلب فراموش میشوند و به اشعههای مضر اجازه میدهند تا به پوست گوش دسترسی پیدا کنند. کاهش استفاده از کلاه، اتخاذ مدلهای کوتاهتر مو، نازک شدن لایه اوزون و آفتاب گرفتن های طولانی همگی منجر به افزایش خطر ابتلا به این سرطان می شوند.
بیمارانی که تحت درمان سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند استروئیدها و داروهای سرطان هستند، به ویژه در معرض خطر هستند.
علائم سرطان گوش
علائم سرطان گوش می تواند مشابه علائم عفونت گوش باشد، از جمله:
- گوش درد
- کاهش شنوایی
- از دست دادن شنوایی
- خون ریزی
- عفونت مزمن گوش
انواع سرطان گوش
- کارسینوم سلول بازال
- ملانوم
- کارسینوم کیستیک آدنوئید
- آدنوکارسینوم
شرح انواع سرطان گوش
اکثر سرطان های گوش را سرطان سلول سنگفرشی (۶۰ درصد) تشکیل می دهند و پس از آن کارسینوم سلول بازال (۳۵ درصد) و ملانوما (۵ درصد) قرار دارند. تمایز بین کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی در گوش ممکن است همیشه واضح نباشد. سرطانهای ناشی از غدد عرق، فولیکولهای مو و غدد چربی نیز ممکن است رخ دهند اما کمتر شایع هستند. تومورهای بدخیم مجرای شنوایی خارجی (کانال گوش) خوشبختانه نادر هستند، درمان تومور مجرای شنوایی خارجی معمولا دشوار است.
اغلب تومورهای سلول سنگفرشی در نواحی کراتوز خورشیدی شروع میشوند و درمان مناسب چنین ضایعات جزئی مهم است. این ضایعات پوسته ای مجزا اغلب در لبه گوش ایجاد می شوند. ضایعات کونچا و سطح پشتی گوش نگران کننده تر هستند زیرا احتمال گسترش آنها به غدد لنفاوی موضعی بیشتر است.
علائم کارسینوم سلول بازال میتواند مشابه علائم عفونت ساده پوستی باشد و هر ضایعه مشکوک در نزدیکی گوش باید بیوپسی شود. کارسینوم سلول بازال گوش غیرمعمول است زیرا تمایل دارد در حفره کانکال و در شیار پشت گوش رخ دهد. سرطان سلول های بازال گوش اغلب به صورت بدون علامت گسترش می یابد.
سرطان های سلول بازال و سلول سنگفرشی با قطر بیش از ۲ سانتی متر و تومورهای عود کننده به جای الگوی رشد کروی، ممکن است برجستگی های انگشت مانند در امتداد صفحات بافتی داشته باشند.
از آنجایی که بافت زیر جلدی محدودی وجود دارد، تومورها در مراحل اولیه به بافت های عمیق تر، از جمله غضروف، حمله می کنند.
تشخیص سرطان گوش
- بررسی علائم توسط متخصص
- معاینه فیزیکی از طریق گوش خارجی با اتوسکوپ
- بیوپسی
- آزمایشهای تصویربرداری مانند سیتی (توموگرافی کامپیوتری)
- اسکن MRI (تصویربرداری تشدید مغناطیسی)
درمان سرطان گوش و تومور
اکثر تومورها با بیوپسی تشخیص داده می شوند، و با برداشت بافت آسیب دیده و پرتو درمانی درمان می شوند. در واقع ملانوم گوش یا هر تومور دیگر در گوش ابتدا با بیوپسی تشخیص و تاییدی بر شروع درمان است. درمان بعدی به عمق تومور بستگی دارد و تومورهایی با ضخامت بیشتر از ۱.۵ میلی متر نیاز به برداشتن ریشه ای بافت دارند.
در اکثر ضایعات، تنها حاشیه کوچکی از بافت طبیعی باید همراه با تومور برای درمان برداشته شود. هنگامی که یک تومور به غضروف زیرین چسبیده است، به دلیل گسترش جانبی باید حاشیه های وسیع تری از پوست و غضروف برداشته شود. تومورهای سلول سنگفرشی تهاجمی تر قسمت مرکزی و خلفی گوش نیز باید با حاشیه وسیع تری برداشته شوند. بروز گسترش به غدد لنفاوی از این محل ها می تواند ۶-۲۰٪ باشد، بسته به نحوه درمان آنها، و پیگیری منظم توصیه می شود.
نتایج طولانی مدت خوبی را می توان با درمان زودهنگام به دست آورد. به ندرت لازم است گوش به طور کامل برداشته شود.
انواع روش های جراحی سرطان گوش
جراحی پینا: برداشت قسمت خارجی گوش
جراحی برداشتن لاله: مجرای گوش، پوست، استخوان و لاله گوش برداشته می شود.
جراحی برداشت استخوان تمپورال جانبی: ناحیه آستین گوش خارجی و همچنین گوش میانی برداشته می شود.
جراحی برداشتن استخوان تمپورال رادیکال: برداشتن استخوان گیجگاهی شامل برداشتن کل استخوان گیجگاهی آستین، گوش میانی و گوش داخلی است.
بعد از جراحی
بعد از جراحی موارد زیر توصیه می گردد:
- پرتودرمانی حدود شش هفته انجام می شود.
- ویزیت های بعدی بسیار مهم است.
- پزشک ممکن است تصویر برداری های مجدد را تجویز نماید.
- مصرف میوه و سبزیجات تازه
- عدم قرار گیری در معرض آفتاب
- عدم مصرف سیگار و الکل
پیشگیری بهترین درمان
در حالی که سرطان گوش همیشه قابل پیشگیری نیست، اما اغلب با سرطان پوست شروع می شود. استفاده از کرم های ضد آفتاب، ماندن در سایه و اجتناب از برنزه کردن و آفتاب گرفتن می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را که می تواند به سرطان گوش تبدیل شود، کاهش دهد.
کلام آخر
سرطان گوش یکی از سرطان های با شیوع کم است و به دلیل این شیوع بسیار کم معمولا شناخته شده نیست. اما شناخت علائم سرطان گوش بسیار الزامی می باشد. زیرا این سرطان ها در صورتی که به درستی و در مراحل اولیه شناخته نشود ممکن است خطرناک باشد. لذا در صورت مشاهده علائمی نظیر عفونت یا گوش درد نباید سهل انگاری شود و سریعا باید به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه شود.