دکتر غلامرضا بیاضیان / جراحی توده های گردنی و لوزه / هر آنچه که باید در مورد سرطان لوزه بدانید!
۶ دقیقه
سرطان لوزه

هر آنچه که باید در مورد سرطان لوزه بدانید!

آنچه می خوانید...

سرطان لوزه نوعی سرطان دهان و حلق است که زیر گروهی از سرطان های سر و گردن می باشد. آنها از بدن در برابر باکتری ها و ویروس هایی که وارد دهان یا گلو می شوند دفاع می کنند.

سرطان لوزه چیست؟

سرطان لوزه ها تومورهایی هستند که در نتیجه سلول های سرطانی در لوزه ها ایجاد می شوند. از آنجایی که بافت لوزه اغلب پس از عمل جراحی لوزه باقی می ماند، این نوع سرطان می تواند افرادی را که لوزه های خود را برداشته اند نیز تحت تاثیر قرار دهد.

افرادی که مشروبات الکلی مصرف می کنند، سیگار می کشند یا به عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان لوزه هستند.

لوزه ها در دو طرف به سمت پشت گلو قرار دارند. هر لوزه از مجموعه ای (انباشتگی) بافت لنفاوی تشکیل شده است. لوزه ها بافتی حاوی لنفوسیت هستند که با بیماری های عفونی مبارزه می کنند. لوزه ها ممکن است در هنگام عفونت های باکتریایی یا ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی، متورم شوند. درباره رینوپلاستی بیشتر بخوانید.

علائم سرطان لوزه چیست؟

علائم و نشانه های سرطان لوزه ممکن است شامل گلودرد طولانی مدت، مشکل در بلع، توده در گردن و کاهش وزن غیر طبیعی باشد. بیشتر شکایات ناشی از سرطان لوزه مشابه عفونت استرپتوکوکی است که به عنوان عفونت بتا شناخته می شود.

علائمی که نشان دهنده سرطان لوزه هستند:

  • لکه سفید یا قرمز روی لوزه
  • گلو درد طولانی مدت
  • مشکل در بلع
  • تغییرات در صدای فرد
  • یک توده در گردن
  • کاهش وزن غیر طبیعی

اگر هر یک از این علائم بیش از ۲ هفته ادامه داشت، فرد باید به پزشک مراجعه کند. در مقاله بعدی درباره غده تیروئید بخوانید.

علل این نوع سرطان چیست؟

الکل، استفاده از تنباکو و مشتقات آن و عفونت HPV از عوامل خطر اصلی سرطان لوزه هستند. با این حال، داشتن این عوامل خطر لزوماً به این معنی نیست که شما به سرطان لوزه مبتلا خواهید شد. چرا که گفتیم سرطان لوزه یکی از سرطان های نادر است.

سن فرد، ژنتیک و بسیاری از عوامل محیطی می‌توانند روی ایجاد سرطان تأثیر بگذارند. با این حال، به موازات افزایش فراوانی عفونت HPV، فراوانی سرطان‌های زبان، کام و لوزه‌ها در میان سرطان‌های سر و گردن در حال افزایش است. درباره جراحی توده های گردنی مقاله بعدی را بخوانید.

دخانیات و الکل به DNA که حامل کد ژنتیکی و تمام اطلاعات سلول ها است آسیب می زند و این آسیب محرک بسیاری از سرطان ها است. از سوی دیگر، HPV گروهی از ویروس‌هاست که از طریق تماس بافتی، عمدتاً تماس جنسی پخش می‌شوند. بخش قابل توجهی از موارد سرطان سر و گردن به خصوص سرطان لوزه با HPV مرتبط هستند.

سرطان لوزه چگونه تشخیص داده می شود؟

با توجه به احتمال ابتلا به سرطان لوزه، معمولاً فرد به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده می شود. پزشک متخصص ممکن است آزمایش‌های مختلف و روش‌های دیگری از جمله بیوپسی را برای بررسی سرطان انجام دهد. بیوپسی یک نمونه بافت کوچک است که از ناحیه آسیب دیده، یعنی لوزه ها گرفته می شود. نمونه گرفته شده توسط پاتولوژیست زیر میکروسکوپ بررسی می شود تا سلول های سرطانی را جستجو کند. درباره عفونت گوش بخوانید.

تست های تصویربرداری رادیولوژیک، برای کمک به تعیین مرحله (درجه انتشار) سرطان لوزه استفاده می شود. تعیین مرحله سرطان پس از بیوپسی مهمترین مرحله در انتخاب بهترین روش درمانی است.

مراحل سرطان لوزه عبارتند از:

  • مرحله ۰: ضایعه پیش سرطانی، سلول های غیر طبیعی که ممکن است به سرطان تبدیل شوند.
  • مرحله ۱: اندازه تومور کمتر از ۲ سانتی متر است و به سایر بافت ها و اندام ها گسترش نیافته است.
  • مرحله ۲: اندازه تومور بین ۲ تا ۴ سانتی متر است و گسترش نیافته است.
  • مرحله ۳: تومور بزرگتر از ۴ سانتی متر است و به غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته است.
  • مرحله ۴: سرطان به دهان، گلو یا سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.

این نوع سرطان چگونه درمان می شود؟

مهمترین عوامل تعیین کننده در درمان سرطان لوزه، مرحله پیشروی سرطان و وضعیت عمومی بیمار است. درباره شکاف لب و کام بخوانید.

برداشتن تومور با جراحی، درمان اصلی سرطان لوزه در مراحل اولیه است. رادیوتراپی نیز در این نوع سرطان استفاده می شود. شیمی درمانی اغلب در کنار پرتودرمانی برای سرطان های دهان و گلو استفاده می شود.

درمان جدیدی که نشان داده است در سرطان سر و گردن موثر است، ایمونوتراپی است. علاوه بر این، حمایت از بیمار برای تسکین درد یا سایر ناراحتی‌های فرد مبتلا به سرطان پیشرفته، حیاتی است. این کار معمولا به عنوان درمان تسکینی شناخته می شود و بر تسکین علائم (شکایات) و بهبود کیفیت زندگی تمرکز دارد. درباره وقفه خواب بخوانید.

سرطان لوزه و فرایند درمان آن خوردن و آشامیدن عادی را دشوار می کند. اگر بیمار به دلیل خود سرطان یا درمان های آن نتواند به اندازه کافی تغذیه شود، ممکن است به یک لوله تغذیه به نام PEG (گاستروستومی آندوسکوپی از راه پوست) نیاز داشته باشد که مستقیماً از پوست شکم به معده می رود.

تست های تصویربرداری

این روش در بررسی تومورهای بزرگتر، برای به دست آوردن اطلاعات دقیق در مورد محل تومور و اینکه آیا به غدد لنفاوی گسترش یافته است یا خیر، استفاده می شود. تست های تصویربرداری که ممکن است مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از:

سرطان لوزه

توموگرافی کامپیوتری (CT):

یک آزمایش تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس که می تواند اندازه تومور و مناطقی که به آن حمله کرده است را نشان دهد.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MR):

می تواند بافت های نرم را با جزئیات بیشتری نسبت به توموگرافی کامپیوتری نشان دهد. همچنین اطلاعاتی در مورد اندازه و گسترش تومور ارائه دهد.

توموگرافی انتشار پوزیترون (PET):

به طور کلی برای تصویربرداری از مناطق گسترش یافته سرطان در کل بدن استفاده می شود. اغلب همراه با MRI یا CT برای شناسایی تومور، اندازه آن یا محل دقیق آن استفاده می شود.

سونوگرافی گردن:

یک روش تصویربرداری بدون تشعشع است. با این روش بزرگ شدن غدد لنفاوی را می توان با جزئیات مشاهده کرد. سونوگرافی همچنین می تواند رگ های خونی یا مایعات اطراف بافت ها را نشان دهد.

اشعه ایکس قفسه سینه:

برای تشخیص اینکه آیا سرطان به ریه ها سرایت کرده است یا خیر استفاده می شود. توصیه می شود بیماران مبتلا به سرطان در ناحیه سر و گردن، از جمله سرطان لوزه، هر ساله غربالگری منظم سرطان ریه را انجام دهند.

درباره اختلالات گفتاری بخوانید.

سرطان لوزه یکی از سرطان های نادر است و باید توسط تیمی با تجربه در سرطان های سر و گردن پیگیری و درمان شود.

عوامل خطر اصلی عبارتند از الکل، سیگار کشیدن و عفونت HPV

جراحی، رادیوتراپی، شیمی درمانی و اخیراً ایمونوتراپی در درمان این نوع سرطان، جایگاه اصلی را دارند.

مانند بسیاری از سرطان‌ها، درمان این سرطان در مراحل اولیه آسان‌تر است و نتایج مثبت‌تری به همراه دارد. با این حال، لوزه ها می توانند به دلایل دیگری، از جمله سرماخوردگی، متورم شوند. هر کسی که شکایات مداوم دارد و نگران این مسئله است باید به پزشک مراجعه کند.

در انتها می توانید سوالات خود را درباره انواع بیماری های گوش و حلق و بینی از دکتر غلامرضا بیاضیان در بخش نظرات سایت بپرسید.

doctor-bayazian

دکتر غلامرضا بیاضیان

فارغ التحصیل از دبیرستان علامه حلی تهران هستند و در کنکور سراسری با رتبه برتر در دکتری پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران پذیرفته شدند. وی تخصص گوش و حلق و بینی خود را در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به پایان رساندند و دارای رتبه اول بورد کشوری گوش، حلق و بینی، کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، فلوشیپ بیماری ها و جراحی خواب و بورد گوش، حلق و بینی اروپا هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *